IGSU: Peste 3500 de pompieri cu 3000 utilaje grele sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale vizate de vremea neprielnică

La nivelul județelor unde sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, peste 3500 de pompieri cu 3000 utilaje grele sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale vizate de vremea neprielnică.
În contextul emiterii de către Administrația Națională de Meteorologie a avertizărilor COD PORTOCALIU de viscol puternic și COD GALBEN de ninsori abundente, care vizează mai multe județe din țară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a unor eventuale situaţii de urgenţă.
În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor prognozate, vor fi activate grupele operative şi suplimentate efectivele, pentru asigurarea intervenţiei imediate la solicitările cetățenilor.
Totodată, in zonele vizate de codul portocaliu ( județele Timis și Caras-Severin) , IGSU a dispus completarea resurselor existente cu 3 autospeciale pentru transport victime multiple și 2 șenilate, după cum urmează:
Grupări de sprijin formate din autospeciala pentru transport victime multiple
• ISU Bucuresti-Ilfov și ISU Mures → ISU Timis
• ISU Dolj → ISU Caras-Severin
Grupări de sprijin formate din autospecială cu capacitate mărită de trecere (șenilată/UTV):
• ISU Mures → ISU Timis
• ISU Teleroman → ISU Caras-Severin
La eventualele misiuni de căutare-salvare a persoanelor surprinse de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă sunt pregătite să intervină cu cele 14 autovehicule şenilate cu capacitate mărită de trecere, în sprijinul acestora putând fi solicitate alte 7 astfel de mijloace ale CNAIR, în baza protocolului de colaborare încheiat între cele două instituţii.
La misiunilor de salvare pot fi utilizate 18 autospeciale pentru transport personal și victime multiple, 12 autofreze pentru deblocarea drumurilor, precum și autospeciale de intervenție la incendii și autospeciale SMURD.
Printre măsurilor de protecție pentru populație, in zonele aflate sub incidența fenomenelor de vreme rea, s-a dispus verificarea situației privind femeile gravide aflate in ultimul trimestru de sarcina si a persoanelor cu diferite afecțiuni medicale. In funcție de evolutia situației, persoanele vor putea fi evacuate din zonele de risc. De asemenea, vor fi verificate spațiile destinate cazării temporare a persoanelor fără adăpost.
Evoluția situației din teren va fi atent monitorizata de Centrul Operational Național din cadrul IGSU, in cooperare cu celelalte structuri aflate in coordonarea DSU, pentru optimizarea misiunilor de raspuns.
NU UITAȚI!
Pentru siguranţa dumneavoastră, evitați pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar, dacă deplasarea este absolut necesară, să va informați, în prealabil, dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
Înainte de plecare, asigurați-va că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.). Urmariti la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale.