IGSU: Peste 3500 de pompieri militari din județele vizate de avertizările meteorologice au fost la datorie

În ultimele 24 de ore, peste 3500 de pompieri militari din județele vizate de avertizările meteorologice au fost la datorie pentru executarea misiunilor destinate limitării și înlăturării efectelor generate de ploile abundente, intensificări ale vântului și ninsori.
Vremea nefavorabilă din această perioadă a produs efecte în 10 localități din 7 județe: Brașov, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Prahova, Mureș și Sibiu
În urma ploilor abundente, pompierii dâmbovițeni au acționat pentru evacuarea apei din 2 curți inundate, iar în județul Călărași pentru evacuarea apei dintr-o curte. De asemenea, în mai multe județe s-a intervenit cu accesorii grele de descarcerare pentru îndepărtarea a 15 arbori căzuți pe căile de transport rutiere sau feroviare.
Pe fondul ninsorilor, în județul Prahova, pe ruta Târgoviște-Sinaia, autoritățile locale au intervenit pentru deblocarea a 3 autocamioane rămase înzăpezite în zona cotei 1000. Totodată, în județul Dâmbovița, între cabana Dichiu și cabana Piatra Arsă, s-a intervenit pentru preluarea a 2 persoane a căror autovehicul s-a defectat. Acestea au fost transportate în siguranță de către jandarmii montani la cabana Dichiu.
Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, în această dimineață, în 33 localități din județele Buzău, Harghita, Sibiu, Suceava și Vâlcea se înregistrează avarii, iar echipe tehnice se află în teren pentru remedierea situației.
La această oră, nu sunt persoane blocate, evacuate sau rănite din cauza manifestării fenomenelor meteorologice periculoase.
Având în vedere că prognozele meteorologilor rămân în vigoare pentru perioada următoare, inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce situații de urgență.
Recomandări
Pentru siguranţa cetăţenilor, recomandăm evitarea pornirii la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
Este important să se urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale.
Evoluția situației din teren este permanent monitorizată prin Centrul Operațional Național al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.