IGSU: Weekend solicitant pentru pompieri

În ultimele trei zile, pompierii din întreaga țară au acționat pentru gestionarea a 3.764 de intervenții. Majoritatea dintre acestea au constat în acordarea asistenței medicale de urgență (3.123 cazuri SMURD).

De asemenea, echipajele de salvatori au intervenit pentru stingerea a 153 de incendii, la 14 misiuni de descarcerare, precum și în alte 474 intervenții în sprijinul comunităților.

Misiuni relevante:

Un eveniment din cursul zilei de vineri, care a presupus efort susținut din partea salvatorilor, a fost cel din municipiul București, atunci când peste 50 de pompieri, care au încadrat 8 mașini de stingere, au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă, pe Splaiul Unirii. Odată ajunse la locul solicitării, forțele angrenate au constatat că flăcările se manifestau pe o suprafață de aproximativ 60 mp, afectând și alte două case din apropiere. În urma evenimentului au rezultat 2 victime, dintre care 1 minor (cu traumatism la antebrațul stâng, fiind ulterior transportat la spital pentru investigații suplimentare) și 1 bărbat (arsuri la degetele de la mâna dreaptă, fără a se impune transportul acestuia la spital).

Și în cursul zilei de sâmbătă, salvatorii bucureșteni au acționat pentru stingerea unui incendiu produs într-un apartament, din Sectorul 1 al Capitalei. Ajunse la locul solicitării, echipajele operative au constatat că incendiul se manifesta fără flacără, cu degajări mari de fum, într-o cameră din interiorul apartamentului. În urma incidentului au rezultat trei victime, doi minori și un adult. După acordarea asistenței medicale de urgență la locul intervenției, cele trei persoane au fost transportate la spital.

O altă misiune de stingere a unui incendiu, care a presupus atenție sporită din partea salvatorilor, a fost și cea din cursul zilei de duminică, din județul Constanța, atunci când colegii noștri au fost alertați cu privire la izbucnirea unui incendiu la un supermarket, în municipiul Constanța. Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că flăcările se manifestau la acoperișul supermarketului și in interior, pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Totodată, în urma acestui eveniment a fost afectat și un autoturism aflat în apropiere, în proporție de 20%. Datorită intervenției prompte a salvatorilor, încendiul a fost lichidat în mai puțin de două ore, fără a fi înregistrate victime.

Inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate. Totodată, evoluția situației din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU pentru dispunerea măsurilor imediate care să asigure eficientizarea misiunilor de răspuns.

Informații referitoare la măsurile de prevenire şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore, prin intermediul platformei: https://fiipregatit.ro/ și a paginii https://nutremurlacutremur.ro/