Întâlnire pe tema Strategiei de Dezvoltare a Văii Jiului, desfășurată la Primăria Petroșani

Primăria Municipiului Petroșani a găzduit, astăzi, o nouă întâlnire privind Strategia de dezvoltare a Văii Jiului, la care au participat primari și oficiali ai administrațiilor publice locale din Valea Jiului, reprezentanți ai Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, precum și ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, parteneri în acest proiect care vizează sprijinirea zonelor miniere afectate de tranziția la o economie verde.
În cadrul acestei întâlniri, cei prezenți au convenit asupra unei forme comune a statutului Asociației „Agenția pentru Dezvoltare Valea Jiului”, ca modalitate de guvernanță în vederea implementării Strategiei de dezvoltare a Văii Jiului și a proiectelor ce pot fi finanțate prin mecanismul de tranziție justă. Documentul, în forma finală, urmează să fie transmis și Consiliului Județean Hunedoara pentru a fi aprobat, iar astfel Asociația să poată fi înființată legal și să devină operațională.
Regiunile europene dependente de economia bazată pe emisii de carbon, așa cum este și Valea Jiului, beneficiază de sume special alocate din Fondul pentru o Tranziție Justă. PricewaterhouseCoopers este firma de consultanță agreată de Uniunea Europeană care întocmește strategia pentru Valea Jiului.
Întâlnirea de la Petroșani a fost printre puținele organizate față în față în ultima perioadă, cele mai multe desfășurându-se în regim online, în contextul situației pandemice.