Invitaţi la Festivalul Oamenilor de Zăpadă

Concursul a devenit deja o tradiţie în Staţiunea Straja din Lupeni, iar în acest week-end sunt aşteptaţi mii de turişti să admire creaţiile celor care se înscriu în competiţie. Incidentul de la finele săptămânii trecute, când o salvamontistă a fost bătută de un interlop din Lupeni, n-a speriat turiştii, cei care aveau rezervări au confirmat că vor urca în staţiune.
 
Cabanierii din Straja au analizat în această săptămână dacă să amâne un concurs îndrăgit mai ales de copii, iar când au tras linie a realizat că aproape toţi turiştii care îşi făcuseră rezervări au confirmat că vor ajunge în staţiune. Acesta este şi motivul pentru care s-a luat decizia ca Festivalul Oamenilor de Zăpadă să aibă loc aşa cum era programat, respectiv în acest week-end. „ Nu este absolut nici o problemă cu privire la siguranţa turiştilor. A fost un caz izolat şi astfel de incidente se întâmplă în toate staţiunile de lume, în toate oraşele şi în toate zonele. Particularitatea acestui eveniment este că un individ a lovit o fată, ceea ce este un lucru regretabil. În plus, au mai avut de reglat nişte conturi unele instituţii ale statului şi a fost un eveniment mai mediatizat. Prin urmare, sâmbătă, va avea loc Festivalul Oamenilor de Zăpadă. Ieri şi azi-noapte s-a depus un nou strat de zăpadă de circa 20 de centimetri şi se schiază în condiţii foarte bune”, a declarat, Alin Părău, directorul Complexului Montana din Straja şi organizatorul festivalului.
Un alt cabanier din Straja spune că şi-a sunat toţi turiştii care aveau programat sejurul în această perioadă. „Oamenii au crezut că îmi bat joc de ei şi mă întrebau dacă am băut ceva de îi sun să-i întreb de rezervare. Sunt turişti care îşi petrec concediile şi de mai bine de zece ani în Straja şi nu au avut nici cea mai mică grijă că ar fi în pericol. Nici acum nu au şi mă bucură faptul că turiştii au ştiut să facă diferenţa dintre realitate şi dorinţa unora de a împroşca cu noroi”.
 
Premii pentru toţi copiii care participă
 
Organizatorii se aşteaptă să participe la festival sute de concurenţi, mai ales că a nins abundent şi va mai ninge şi în zilele următoare iar pârtiile sunt în condiţii excelente şi turiştii vor avea zăpadă din belşug pentru creaţiile lor. Festivalul a pornit ca o încercare de a se realiza cel mai mare om de zăpadă din lume, ceea ce s-a şi întâmplat la prima ediţie. Recordul mondial nu a fost omologat pentru că la faţa locului n-a ajuns nici un reprezentant de la Guinnes Book. Festivalul a prins, iar de atunci sunt turişti care vin special la Straja pentru a-şi arăta creativitatea. Anul trecut, Festivalul Oamenilor de Zăpadă a adunat aproape 200 de exponate la care au lucrat ore în şir mai bine de 300 de turişti. Toţi concurenţii au fost premiaţi, mai ales că sunt mulţi copii şi ar fi dezamăgiţi dacă li s-ar spune că omul lor de zăpadă, la care au pus atâta suflet, nu este cel mai frumos.