Jaful de la CEH, anchetat de parlamentari

O comisie de anchetă parlamentară va investiga activitatea complexelor energetice Hunedoara și Oltenia, în încercarea de a afla motivele care au dus cele două companii la situația economică dificilă în care se află acum, a declarat  senatorul Haralambie Vochițoiu, inițiatorul acestei comisii.

Comisia a fost aprobată deja de birourile reunite ale Camerei Deputaților și Senatului și mai are nevoie de votul plenului celor două camere pentru a putea să funcționeze.
‘Sper ca săptămâna viitoare să fie oficializată această comisie și să începem treaba pentru că, mai ales Complexul Energetic Hunedoara (CEH), se apropie, cu fiecare săptămână, de faliment. Cu fiecare săptămână vin vești tot mai îngrijorătoare de acolo. Oamenii își pierd drepturile din contractul colectiv de muncă’, a afirmat Vochițoiu, într-o conferință de presă.
Senatorul UNPR a mai spus că își propune ca membrii comisiei parlamentare să poată găsi vinovații de situația gravă în care se află CEH — compania fiind în procedură de insolvență, dar și soluțiile legale pentru ca activitatea de producție a energiei pe bază de cărbune să nu se oprească.
În acest context, Haralambie Vochițoiu a declarat că și-a propus elaborarea unei legi speciale, după consultarea Comisiei Europene, prin care să se prevadă ca energia electrică produsă pe bază de huilă să aibă o cotă reglementată de 4,8-5% din piața de energie românească. Această lege ar putea salva CEH, din punct de vedere economic, susține parlamentarul.
‘Vreau să obținem de la Bruxelles să ne dea voie, ca pe o piață liberă a energiei, să ne producem 4,8% — 5% (energie, n.r.), atât avem nevoie, la un preț reglementat. Această concesie pe care ne-ar face-o Bruxelles-ul, împreună cu introducerea disciplinei organizatorice și a muncii, stoparea fraudelor — de la firul ierbii, ar salva CEH și l-ar duce preț de 40-50 de ani în față, cât există resurse de huilă’, a spus Vochițoiu.
Comisia parlamentară de anchetă pentru CEH și CEO are nominalizați 15 membri de la partidele parlamentare.