Schiori salvați după o operațiune derulată în condiții extreme-VIDEO

Doi tineri din Valea Jiului, pasionați ai schiului de tură, s-au rătăcit în miezul nopții în masivul Vâlcan, iar pentru salvarea lor a fost derulată o operațiune contracronometru, extrem de riscantă, pe timp de noapte. Cei doi schiori au vrut să parcurgă distanța dintre stațiunile Straja și pasul Vâlcan pe culmea muntelui, dar au fost prinși de întuneric și ceața densă care s-a lăsat în munte. ”Cei doi tineri plecaseră în cursul zilei de 22 ianuarie 2017, din staţiunea Straja cu schiurile de tură pe traseele din munţii Vâlcan. În jurul orei 00.40, cei doi au solicitat sprijin la numărul de urgenţă 112, pentru că s-au rătăcit, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile (ceaţă densă şi temperaturi scăzute), precum şi a întunericului. În căutarea tinerilor au pornit patru jandarmi montani şi doi salvamontişti.
De asemenea, un alt echipaj s-a deplasat într-o  zonă în care era posibil să coboare persoanele căutate”, a declarat purtătorul de cuvânt al IJJ Hunedoara, Nicolae Răducu. Norocul celor doi tineri a fost că în zona în care se aflau exista semnal telefonic și au putut ține legătura cu salvatorii. ”În jurul orei 04.00, echipa mixtă de căutare a identificat în întuneric lumina de la lanterna celor căutaţi, într-o zona împădurită, abruptă şi greu accesibilă, între Valea Brăiţei şi Negrele Mici.
La ora 06.45, jandarmii montani şi salvamontiştii au ajuns la cei doi tineri. Aceştia erau uzi, epuizaţi şi deshidrataţi. Cei doi tineri, cu vârste de 28 şi respectiv 36 ani, domiciliaţi în oraşul Uricani, au fost preluaţi de un echipaj al Ambulanţei, în jurul orei 07.50 şi conduşi la spitalul din Lupeni, pentru invetigaţii suplimentare, deoarece erau epuizaţi”, a mai declarat sursa citată.
Acţiunea de căutare s-a desfăşurat pe timp de noapte şi a durat peste 6 ore.