Kilogramele, adversarii invizibili din box

“Cel mai dificil adversar din box este categoria!”, spun Andrei Arădoaie și Robert Jitaru, speranțele boxului românesc la o medalie olimpică. Aflați în pregătire în perioada sărbătorilor de iarnă, campionii europeni U22 se luptă cu kilogramele și numără zilele până la turneul de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Născut pe 31 decembrie, Robert Jitaru și-a sărbătorit ziua la antrenament. Campionul european recunoaște că rezistă cu greu tentațiilor culinare în perioada sărbătorilor de iarnă.

“E greu, mâncarea mea preferată se află printre mâncărurile specifice sărbătorilor de iarnă. Iubesc sarmalele. Încerc să las deoparte poftele. De revelion e și ziua mea, dar nu avem nicio scuză, facem antrenamente în continuare.” – Robert Jitaru, campion european U22 la box.

Jumătate de pahar de apă pe zi

Robert Jitaru și Andrei Arădoaie și-au amintit de perioda de început a carierei lor, când lupta cu kilogramele era extrem de grea.

“Îmi este foarte greu să fac greutatea, deoarece când eram copil am slăbit foarte mult. Nu aveam pe atunci un regim alimentar pus la punct, slăbeam după ureche. Slăbeam ținând un pahar de apă lângă pat și cu un șervețel îmi umezeam buzele, beam doar jumătate de pahar de apă pe zi. Erau slăbiri destul de grele pentru un copil, care mi-au dăunat apoi. Acum țin un regim, slăbesc în timp, în așa fel încât să mă simt foarte bine la meciuri” – Robert Jitaru, campion european U22 la box.

“La început mi-a fost foarte greu, pentru că nu știam să slăbesc. Nu mâncam zile întregi și asta nu e bine. Nu trebuie să exagerăm cu mâncarea de Sărbători, începem un an în forță și trebuie să fim cât mai aproape de categorie. Ăsta e primul adversar al unui boxer: categoria” – Andrei Arădoaie, campion european U22 la box.

”JO merită orice sacrificiu”

Pugiliștii au două șanse la dispoziție pentru a se califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Turneul European se va desfăsura în aprilie 2020, la Londra, în vreme ce Turneul Mondial va avea loc în mai 2020, la Paris.

“O calificare la Tokyo merită orice sacrificiu. Țelul oricărui sportiv este să ajungă la Jocurile Olimpice și să ia o medalie. Număr zilele până la turneul de la Londra, va fi un turneu foarte important. Sper să nu fie nevoie și de turneul de la Paris, să ne calificăm din prima” – Andrei Arădoaie, campion european U22 la box.

“O medalie la Jocurile Olimpice înseamnă o realizare pe viață, ți se deschid nenumarate porți, merită toate aceste sacrificii” – Robert Jitaru, campion european U22 la box.