Klaus Iohannis: "Bugetul pe 2017 este prea optimist, va fi greu de realizat". Aviz pozitiv în CSAT

Președintele Klaus Iohannis susține declarații de presă la Palatul Cotroceni, la puțin timp după ce CSAT a avizat pozitiv Bugetul pe 2017.
Am avut astăzi pe ordinea zi un singur punct, avizarea proiectelor de buget pentru instituțiile care se ocupă de securitatea națională. Acest aviz este obligatoriu. Guvernul a pregătit un proiect de buget pe care dorește să-l trimită în Parlament și pentru care era nevoie de avizul CSAT. Acest buget mi se pare problematic, prevede o foarte mare a cheltuielilor, după părerea specialiștilor și a mea, este prea optimist, este un buget supra-evaluat, fără să existe o explicație pertinentă, pentru această creștere de 15%.
Chiar și în condițiile unei creșteri economice mari este greu de realizat. Este greu de explicat de ce bugetele unor instituții în zonele securității naționale au fost scăzute. Bugetul Apărării este de 2%, în acord cu angajamentele internaționale, dar este foarte important că el să fie și cheltuit.
Bugetul pentru Ministerul de Interne este într-o zonă apropiată față de cel de anul trecut, iar celelalte bugete sunt scăzute față de anul trecut. Am analizat aceste bugete și în cele din urmă, CSAT a avizat favorabil Bugetul.
Premierul s-a angajat la rectificarea bugetară să vină în completarea acestor sume, mai ales în domeniul salarizării personalului”, a declarat Klaus Iohannis.
Şedinţa CSAT a durat peste o oră şi jumătate şi a fost condusă de şeful statului.
La şedinţă au participat premierul Sorin Grindeanu, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, directorul SRI, Eduard Hellvig, adjunctul directorului SIE, Silviu Predoiu, şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul Consiliului, Mihai Şomordolea.