Klaus Iohannis: „Voi solicita întărirea flancului NATO pe partea noastră”

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații de presă după întâlnirea cu Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, cu ocazia vizitei întreprinse la Chișinău.

„Vom continua demersurile,  în toate formatele relevante, destinate mobilizării sprijinului instituțiilor europene și al statelor membre pentru traseul european al Republicii Moldova. Știm, din experiență proprie, că drumul spre integrarea europeană nu e deloc ușor (…)

Fiecare drum, oricât de lung, începe cu un pas. De partea Republicii Moldova, acest prim pas a fost făcut, prin semnarea și înaintarea solicitării de aderare”, a spus Iohannis.

„Am convingerea că semnarea deciziei de aderare va conduce la continuarea accelerată a reformelor asumate de Chișinău. Integrarea europeană este singura cale de natură să asigure democrația, stabilitatea, prosperitatea, dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova.

Situația tragică din Ucraina nu trebuie să ne facă să uităm că pe teritoriul Republicii Moldova există încă un conflict prelungit. Reafirm aici la Chișinău sprijinul deplin al României pentru rezolvarea politică a problemei transnistrene, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, cu respectarea granițelor sale recunoscute internațional”, a continuat președintele român.

Klaus Iohannis:  „Voi solicita întărirea flancului NATO pe partea noastră”

„Acest război în Ucraina se poartă lângă flancul estic NATO, al Uniunii Europene. Suntem pe flancul estic, suntem lângă Marea Neagră. Știm că din Marea Neagră a fost lansat atacul rusesc asupra părții sudice a Ucrainei. Flancul estic NATO trebuie întărit în mod echilibrat. Partea sudică, mai ales spre Marea Neagră, trebuie întărit la fel de serios ca și partea nordică a flancului, în zona statelor baltice. În concluzie, pentru a satisface aceste cerințe, voi solicita o prezență aliată suplimentară și întărită pe partea noastră a flancului estic

Asta, pentru a putea transpune doctrina NATO, ce presupune o prezență puternică, de natură să descurajeze. Nu dorim război cu nimeni, dar nici nu dorim să fim slabi și să putem fi atacați în partea vulnerabilă a flancului estic”, a precizat Iohannis, atunci când a fost întrebat de corespondentul Antena 3 cu privire la solicitările pe care le va face săptămâna viitoare, la Summit-ul extraordinar NATO.