MAI: Evaluarea activității desfășurate în anul 2017 de Poliția Română

Evaluarea activității desfășurate în anul 2017 de Poliția Română

Astăzi, 16 februarie, prim-ministrul României, Vasilica Viorica Dăncilă și ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, au participat la ședința de evaluare a activității desfășurate în anul 2017 de Inspectoratul General al Poliției Române.

Bilanțul a fost prezentat  de către inspectorul general, chestor principal de poliție Alexandru Cătălin Ioniță. La eveniment au mai luat parte adjunctul Procurorului General al României, Bogdan Licu, conducerea Ministerului Afacerilor Interne, precum și alți invitați – reprezentanți ai structurilor din minister și ai instituțiilor partenere ale Inspectoratului General al Poliței Române.

Redăm, în continuare, mesajul ministrului afacerilor interne:

“În mod tradițional, bilanțul este momentul prezentării reușitelor, dar și al neîmplinirilor și vremea la care tragem concluzii.

Nu este un moment în care să ne lăudăm, ci un moment în care să analizăm cu seriozitate și responsabilitate ce a funcționat bine și ce trebuie schimbat în viitor.

Dacă nu avem curajul să ne facem această evaluare corect, înseamnă că ne amăgim singuri.

Reușitele Poliției Române se văd zi de zi în spațiul public și se reflectă în intervențiile dumneavoastră, în numărul mare de infractori prinși, în excelenta cooperare internațională, în dedicația și profesionalismul de care dați dovadă.

Iar toate aceste lucruri se simt în nivelul de siguranță al cetățeanului.

Cifrele prezentate în bilanț sunt evidente pentru a susține aceste concluzii.

Deficiențele, pentru că și acestea există, țin în special de modul în care s-a exercitat actul de comandă în anumite unități, cu efect asupra relației șef-subordonat. Altele au privit modul în care s-au gestionat anumite situații sau cum s-au dezvoltat anumite atitudini fie de complicitate, fie de indiferență sau de autoprotecție.

Personal, în anul pe care l-am parcurs, am constatat de prea multe ori un anumit conservatorism manifestat sub forma lipsei de comunicare, ascunderea unor evidențe sau atitudini nefirești față de cetățeni.

Cu toate greutățile și provocările cu care se confruntă Poliția Română, aceasta trebuie să fie și să rămână un reper de siguranță și încredere.

Am zis-o de curând la ultima întâlnire cu echipa de comandă a Poliției și țin să subliniez încă o dată, aici, într-un cadru mai larg: am convingerea fermă că în număr covârșitor polițiștii sunt oameni foarte bine pregătiți, de bună-credință și fac această meserie din vocație.

Este nedrept ca greșelile unora să pună o pată pe întreaga instituție. Iar acest tip de abordare generalistă nu poate fi niciodată corectă.

Nici pentru marea masă a polițiștilor onești, nici pentru Poliție!

Suntem în fața unei noi provocări.

Mulți dintre dumneavoastră ați mai trecut prin astfel de momente și probabil că vă gândiți că este încă un val peste care veți trece la fel ca și până acum.

Eu îmi doresc să tratați această schimbare cu foarte mare seriozitate, pentru că sunt lucruri serioase de făcut. Și am să enumăr numai câteva repere:

Trebuie reorganizat programul de muncă – pentru că avem obligația să respectăm timpul de lucru, dar și timpul liber necesar recuperării polițiștilor după serviciu; până când vom echilibra necesarul de personal, avem nevoie de modalități noi de organizare a serviciului polițienesc.

Și știu că noua conducere a Poliției este determinată să facă această schimbare!

Trebuie să transparentizăm procedurile polițienești – și vom face asta pentru că avem deja un proiect de lege care va intra cât de curând în Guvern. Eu sper să-l vedem adoptat săptămâna ce urmează.

De mult prea multe ori am fost martorii unor intervenții polițienești discutabile sau a unor reacții nefirești din partea cetățenilor. Introducând în lege principalele interacțiuni dintre polițist și cetățean, vom clarifica drepturile și obligațiile fiecăreia dintre părți.

Iar asta ne va scuti și de aprecierile mai mult sau mai puțin obiective din spațiul public.

Trebuie recâștigată autoritatea polițistului. Și aveți nevoie de un cadru legal coerent, proceduri clare de acțiune și un nivel ridicat de pregătire tactică și fizică.

Trebuie să comunicăm mai eficient între noi și mult mai mult cu cetățenii și comunitatea, pentru că, înainte de orice, serviciul polițienesc este un serviciu public.

Acest ultim aspect a fost de multe ori ignorat, pentru că ne-am gândit numai la noi, fără a ne uita care sunt așteptările cetățenilor.

Toate aceste obiective se regăsesc în evaluarea pe care noua conducere a Poliției a finalizat-o. Și pentru realizarea acestor obiective este nevoie acum, evident, de un plan coerent de acțiune.

Eu îmi doresc ca Poliția să consulte societatea și cetățenii atunci când își propune să aducă modificări de esență în propria activitate.

Am început cu insistență și consistență, spun eu, să facem lucrul acesta și vom continua.

Un prim pas s-a făcut când am lucrat proiectul privind întărirea autorității și sunt mulțumită că, în urma unei dezbateri reale, am reușit să ajungem la un punct comun, acceptat și de societatea civilă, dar care răspunde și nevoilor noastre organizaționale. A fost un exercițiu bun și, evident, îmi doresc să continue acest exercițiu.

Și pentru că mă refer la consultare și dialog, vreau astăzi să mulțumesc și reprezentanților sindicatelor și ai organizațiilor profesionale care au înțeles că anumite obiective sunt mai presus decât interesele individuale sau de organizație.

În ceea ce vă privește, domnule Inspector General,

Pentru rezultatele de anul trecut, nu vă pot face reproșuri, dar nici nu vă pot atribui merite. Nu pot nici să vă laud, nici să vă critic. Dar, mai spun încă o dată ceea ce am spus de multe ori, am de la dumneavoastră și de la echipa dumneavoastră mari așteptări!

Reforma Poliției, acest demers pe care l-ați început, trebuie să aibă un principal rezultat: cetățeanul să vadă Poliția așa cum este ea – o instituție dedicată serviciului public.

O schimbare reală presupune crearea unor mecanisme care să permită depistarea derapajelor și mai înseamnă oameni bine pregătiți.

De prea multe ori în fața problemelor din sistem s-a răspuns prin invocarea lipsei de personal, a mijloacelor logistice sau a unei salarizări care nu se ridică la nivelul așteptărilor dumneavoastră.

Da. Sunt reale și sunt într-adevăr și acestea probleme, dar nu pot fi o scuză pentru tot ce nu merge bine în Poliție.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne știți foarte bine că avem în derulare o strategie de reducere a deficitului de personal prin care aducem în sistem oameni noi. Anul trecut, am încadrat 6.000 de oameni, iar anul acesta vor mai intra alți aproape 7.000.

Dintre aceștia, aproape 3.900 vor ajunge în Poliție. Majoritatea fiind absolvenți ai școlilor noastre.

Luna viitoare vom începe o achiziție centralizată de mașini, achiziție în valoare de 120 milioane de lei, iar pentru Poliția Română estimăm să alocăm aproximativ 800 de mașini.

În curând, Poliția Română va începe achiziția de mijloace de protecție și intervenție, iar asta va contribui semnificativ la reducerea riscului misiunilor polițiștilor.

Știu că aceste alocări de resurse nu vor rezolva toate problemele, pentru că aceste probleme nu sunt de ieri, nu sunt de alaltăieri, însă acest proces merge înainte. Iar lucrurile încep să se schimbe în bine!

Și mai am o observație referitoare la salarizare: eu, ca ministru, nu aș putea niciodată să mă opun creșterii veniturilor angajaților Ministerului Afacerilor Interne. Asta pentru că eu personal cred că polițiștii merită mult mai mult, raportat la importanța muncii lor.

Același crez l-am avut și anul trecut când a existat posibilitatea legală a introducerii unui spor valabil numai pentru salarizarea anului 2017;

Acest crez l-am avut și anul acesta, când am majorat alte sporuri prevăzute de lege și de care de luna viitoare vor beneficia 28.000 de polițiști.

În încheiere, vreau să adresez o rugăminte tuturor polițiștilor adevărați, a celor care își fac treaba, zi de zi cu pasiune și cu onoare: Fiți uniți și haideți împreună să depășim acest moment dificil!

Acest deziderat este în interesul nostru, al tuturor: al polițiștilor, al Poliției Române, al Ministerului de Interne și al românilor!

Eu am încredere în forța și capacitatea acestei instituții pentru că, așa cum s-a menționat aici, principala resursă a Poliției Române sunt oamenii dedicați, care lucrează în această instituție.

Vă mulțumesc!”