Majorare salarială pentru paramedicii SMURD din județul Hunedoara

 

Salariul de bază lunar  al paramedicilor angajați la Asociația Salvital Hunedoara a fost aprobat de Adunarea Generală a Asociației Salvital Hunedoara la ședința ordinară din anul 2014, în cuantum egal pentru toți paramedicii, respectiv 1464 lei. Acest salariu a fost acordat începând cu data de 1 mai 2014.
       Sporurile acordate sunt:
      – spor pentru condiţii vătămătoare 10%
      – spor de noapte 25% 
 Urmare a negocierii Contractului Colectiv de Muncă și a Hotărârii Adunării Generale a asociației începând cu data de 1 mai 2015 s-a acordat  personalului paramedical al asociaţiei sporul de fidelitate calculat în funcţie de momentul operaţionalizării SMURD pentru fiecare paramedic, pentru a face o departajare în funcţie de anii lucraţi în sistemul SMURD, după cum urmează:
             a)  2 – 5 ani – spor 5% calculat la salariul de bază;
             b)  5 -10 ani – spor 7 % calculat la salariul de bază;
             c)  10 -15  ani – spor 10 % calculat la salariul de bază;
              d)  peste 15 ani – spor 15 % calculat la salariul de bază.
Asociația Salvital Hunedoara mai acordă în conformitate cu prevederile din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, plata orelor suplimentare prin acordarea unui spor de 75% aplicat la salariul de bază  și a sărbătorilor legale prin aplicarea unui spor de 100% aplicat la salariul de bază.
Urmare a acestei întâlniri, s-a stabilit de comun acord ca salariul paramedicilor să fie majorat cu un procent de 25%, după aprobarea Adunării Generale a asociației ce se va întâlni în ședința ordinară în luna martie.
S-au mai discutat aspecte privind starea tehnică a ambulanțelor și a aparaturii medicale din dotare.
Asociația Salvital a făcut demersuri pentru preluarea în comodat de către Spitalul Județean de Urgență Deva, a ambulanțelor ce deservesc modulele SMURD Vulcan și Petrila, care funcționează în cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență, urmând a fi încheiat contractul de comodat.
În anul 2015, conducerea asociației a transmis mai multe adrese instituțiilor statului:
Nr. 407/28.05.2015 Ministerului Afacerilor Interne – pentru a analiza posibilitatea preluării și angajării acestora în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Iancu de Hunedoara” al jud. Hunedoara.
 Nr. 551/2.09.2015 Departamentului pentru Situații de Urgență – prin care am solicitat să se analizeze posibilitatea alocării de fonduri bugetare necesare pentru funcționarea SMURD Hunedoara, întrucât asociația dorește să folosească fondurile pentru majorarea salariilor paramedicilor. De asemenea am solicitat alocarea de ambulanțe de tip B2  deoarece ambulanțele achiziționate prin Asociația Salvital Hunedoara au o vechime de 9 ani, respectiv 7 ani și ne confruntăm, din ce în ce mai des, cu diverse defecțiuni tehnice ale acestora.
Am revenit cu solicitările menționate mai sus prin adresele nr. 714/27.10.2015, nr. 784/25.11.2015, nr.  849/21.12.2015 și nr. 850/21.12.2015 la Comisia Interministerială pentru Suport Tehnic, la  Ministerul Afacerilor Interne și  la Guvernul României.
De asemenea, am purtat discuții referitoare la formarea profesională.
În anul 2016, paramedicii își completează formarea profesională prin Cursul de extindere a competențelor profesionale ce se desfășoară în Centrul de formare profesională din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Banat” al județului Timiș și are o durată de 3 săptămâni.
La nivelul județului Hunedoara,  asistentul medical din cadrul ISU Hunedoara sub coordonarea medicului şef SMURD, monitorizează procesul acordării primului ajutor calificat și  răspunde  de formarea continuă a personalului paramedical din structura unităţii în care activează precum şi din structura unităţilor SMURD aparţinând autorităţilor publice locale din judeţ, în conformitate cu prevederile art.17 din Ordinul nr. 2.021/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare ale titlului IV „Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.  
În acest context, Asociația Salvital Hunedoara va propune Consiliului Județean Hunedoara, încheierea unui partreneriat în vederea înființării unui Centru județean pentru voluntariat, formare profesională și instruire în prim-ajutor.
Conducerea Asociației Salvital Hunedoara