Măsuri dispuse de IGSU, pentru buna desfășurare a minivacanței prilejuită de Sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”

Începând de miercuri, 15 august, pe toată durata minivacanței, peste 4.600 de pompieri salvatori cu aproape 3000 de mijloace tehnice vor fi zilnic la datorie, pentru asigurarea răspunsului operativ la solicitările primite din partea cetățenilor.
Eventualele urgenţe medicale vor fi gestionate, la nivel naţional, prin intermediul celor 233 echipaje de pompieri SMURD, care vor asigura primul ajutor calificat, precum și de cele 25 unităţi de terapie intensivă mobilă, 7 ambulanţe de terapie intensivă mobilă specializate în tratament neonatologic şi 38 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.
Pe Autostrada A2 și pe autostrada A4, având în vedere creșterea valorilor de trafic spre litoral, IGSU a dispus dislocarea de forțe și mijloace pentru asigurarea unui răspuns rapid, în eventualitatea producerii de situații de urgență.
În vederea reducerii posibilităților de producere a unor evenimente care să umbrească această minivacanță, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus unităților subordonate adoptarea măsurilor menite să asigure un nivel ridicat de protecție la nivelul comunităților. În acest sens, premergător minivacanței, au fost derulate 1.112 controale de prevenire și recunoașteri în lăcașurile de cult unde vor fi organizate slujbe religioase și unde se preconizează participarea unui număr mare de credincioși. Activități similare s-au desfășurat și în cazul obiectivelor cu destinație turistică sau a altor spații publice.
În urma acțiunilor de control, au fost aplicate 480 amenzi în valoare de aproximativ 960.000 lei și peste 2700 de avertismente, neexistând situații care să impună dispunerea măsurii complementare de oprire a funcționării obiectivelor.
În contextul aniversării Zilei Marinei Române, Caravana SMURD „Fii pregătit!” se va afla, în perioada 15-17 august, pe Faleza Cazino din Constanța, iar ,în perioada 18-19 august, în Portul Turistic Mangalia. Persoanele sunt așteptate la ședințele de instruire desfășurate în centrul de pregătire, pentru a afla modul de comportare în cazul în care se confruntă cu o situație de urgență.
Pompierii salvatori sunt permanent la datorie, pregătiți să răspundă prompt nevoilor comunităţii, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat.
 
*RECOMANDĂRI*
Având în vedere că, în această perioadă, tot mai multe persoane aleg să-și petreacă zilele libere pe litoral sau în zonele montane, transmitem următoarele recomandări specifice pentru spațiile de cazare turistice:

  • Studiaţi planul de evacuare în caz de incendiu la sosirea în unitatea de cazare. Acesta este afişat pe partea interioară a uşii camerei.
  • Identificaţi traseele de evacuare în situații de urgență şi butoanele manuale de semnalizare a incendiilor.
  • Informaţi personalul de la recepţie dacă identificați căi de evacuare blocate.
  • Amplasaţi cheia sau cartela încăperii în locuri uşor accesibile.
  • Verificaţi modalitatea de deschidere a ferestrelor.
  • Verificaţi existența scării exterioare de incendiu şi distanța față de fereastra camerei în care sunteți cazat.
  • Atenție, fumatul în spațiile închise este interzis.

Celor care aleg să-şi petreacă timpul liber în mijlocul naturii și care vor utiliza surse de foc în spaţii deschise, le reamintim următoarele măsuri de prevenire care trebuie respectate pentru a evita situaţiile de urgenţă:

  • Pregătiţi focul doar în locurile special amenajate, sub supraveghere permanentă, cât mai îndepărtate de vegetaţie şi în niciun caz pe timp de vânt.
  • Înainte de plecare, stingeţi focul/cărbunii încinşi cu apă sau pământ şi acoperiţi cenuşa rezultată cu pământ.
  • Supravegheaţi copiii şi nu lăsaţi la îndemâna acestora chibrituri sau brichete.
  • Nu aruncaţi la întâmplare ţigările şi chibriturile aprinse.