MESAGERUL HUNEDOREAN, selectat cu douã caricaturi în finala Press Cartoon Europe 2016

Cu câteva zile în urmă, au fost făcute nominalizările pentru Salonul European al Caricaturii de Presă-PCE 2016, din Belgia. Din peste 1.000 de desene publicate în ziare şi reviste europene în 2015, au fost selectate 38 pentru faza finală, urmând ca din acestea să se aleagă caricaturile premiate. Din cele 38 desene selectate în finală, trei sunt din România. Iar din cele trei, două sunt desene publicate în MESAGERUL HUNEDOREAN, sub genericul „Caricatura de marţi“ (în foto). Una poartă semnătura caricaturiştilor Crişan&Petry şi cea de a doua pe cea a lui Liviu Stănilă. Deci, cotidianul MESAGERUL HUNEDOREAN este singura publicaţie din România intrată în finala prestigiosului concurs european cu două nominalizări şi, probabil, chiar singura publicaţie europeană cu două desene selectate în finală.
 
Este un mare succes pentru noi, dar şi pentru presa hunedoreană. Fireşte, meritul este în primul şi în primul rând al acestor remarcabili caricaturişti hunedoreni, în ale căror CV-uri profesionale sunt trecute zeci de premii cucerite la saloanele internaţionale de profil de pe toate continentele lumii. Este vorba de Liviu Stănilă şi Horia Crişan, din Deva. Dar şi de Bogdan Petry, din Bucureşti, cel care la unele caricaturi face tandem cu Horia Crişan.
Vă prezentăm în continuare scurte repere biografice ale celor trei caricaturişti.
 
Horia Crişan
S-a născut în 1960, în Hunedoara, dar de foarte mulţi ani locuieşte în Deva. Este de profesie inginer. În prezent este manager general al companiei „Crişan Publishing House”
A început să deseneze şi să publice caricaturi în anul 1979. De atunci a participat la peste 400 de expoziţii colective şi personale din 47 de ţări, obţinând 102 premii, în 27 de ţări. A tradus, adaptat şi publicat peste 300 de cărţi pentru copii. Este membru fondator şi sponsor al „Caricatura Magazin” şi al Festivalului Internaţional de Caricaturi HumoDEVA dar şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici. De subliniat că Horia Crişan este primul artist de profil din România care a început să-şi realizeze caricaturile şi desenele pe computer.
Liviu Stănilă
S-a născut în 1962 la Deva, oraş în care locuieşte şi în prezent. A început să deseneze în anul 1986.
De atunci a participat cu desenele realizate de el la expoziţii colective şi personale din 43 de ţări de pe toate continentele. Caricaturile sale au fost premiate în expoziţii din România, Belgia, Brazilia, China, Grecia, Croaţia, Israel, Japonia, Koreea, Serbia, Slovacia, Spania şi Taiwan.
A ilustrat 40 de cărţi pentru copii şi două cărţi umoristice.
Este fondator şi coorganizator al Festivalului Internaţional de Caricatură HumoDEVA.
 
Bogdan Petry
Este absolvent al Liceului Arte Plastice Nicolae Tonitza, în 1983 şi al Academiei de Arte Plastice (secţiunea grafică). Între 1990 şi 1992 a lucrat la Animafilm România.
Între 1996 -1999 a lucrat ca ilustrator la Universe Encyclopedic Publishing, din 2000 – 2001 a fost caricaturist la o publicaţie din statul Oregon, SUA, din 2002 şi până în prezent este ilustrator la publicaţia Caţavencii, dar şi la magazinele ilustrate Maxim şi la Bucharest Day.
A participat cu lucrări la expoziţii din ţară şi de peste hotare unde a obţinut numeroase premii. De o vreme încoace a început o fructuoasă colaborare cu deveanul Horia Crişan, cei doi realizând cu succes o serie de caricaturi în tandem, cum este chiar caricatura nominalizată în finala Salonului European al Caricaturii de Presă.
Sursa: mesagerulhunedorean.ro