Ministrul Afacerilor Interne, după negocierile cu sindicaliştii din Poliţie: Împreună trebuie să găsim soluţii

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a reiterat sâmbătă, la întâlnirea cu reprezentanţii sindicatelor din Poliţie, angajamentul de a găsi o soluţie echitabilă la revendicările salariale ale personalului MAI.
„Am mai discutat cu sindicatele din Poliţie şi în săptămânile trecute. Nu suntem aici pentru a deconta noi ce nu s-a făcut în trecut. Am deschiderea şi dorinţa de a schimba lucrurile în bine. Împreună trebuie să găsim soluţii. Vă asigur că fac parte dintr-un Guvern care pune în practică exact ce a promis”, a precizat Dan, potrivit unui comunicat al MAI remis Agerpres.
Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii, ministrul a reamintit că, în urma demersurilor întreprinse până la acest moment de către conducerea MAI, aproape 80.000 de oameni au beneficiat de aplicarea HG 1/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
Totodată, au fost iniţiate o serie de amendamente la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 9/2017, care în acest moment se află în dezbaterea Parlamentului prin care sporurile şi majorările salariale, stabilite proporţional cu timpul efectiv lucrat, inclusiv sporul pentru poliţie judiciară, să se determine prin raportare la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
În plus, se propune devansarea termenului de acordare a cuantumului salariului de merit pentru toţi poliţiştii astfel încât să fie dat în luna aprilie şi nu în luna august cum este prevăzut în prezent, precum şi eliminarea discrepanţelor salariale dintre personalul medico-sanitar din cadrul MAI, pe de o parte, şi cel din structura Ministerului Sănătăţii.
La rândul său, ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, care a participat la discuţii, a afirmat că disfuncţionalităţile în sistem vor fi soluţionate prin legea salarizării unitare.
„Cunoaştem discrepanţele care s-au creat în ultimii ani în domeniul salarizării şi toţi trebuie să înţelegem că aceste probleme nu pot fi rezolvate deodată, fără a afecta semnificativ bugetul. Prin legea salarizării unitare, aceste disfuncţionalităţi vor fi soluţionate şi se vor îndrepta toate inechităţile salariale din sistem. Fac un apel la liderii sindicali să sprijine demersurile noastre, să accepte un dialog constructiv în vederea finalizării legii unice a salarizării”, a spus Petrea.
La întâlnirea cu liderii sindicatelor din Poliţie, care au protestat în faţa sediilor MAI şi Guvernului, a participat şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Daniela Pescaru.