Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel VELA: M-am angajat să fiu în slujba românilor, împreună cu toți colegii mei din această instituție, pentru a le oferi siguranță, normalitate și încredere în Statul Român. La mulți ani, români! La mulți ani, România!

Peste 27.000 de angajați ai MAI sunt la datorie în data de 1 Decembrie pentru a asigura măsurile de ordine publică și intervențiile în caz de urgență, cu accent pe evenimentele publice prilejuite de Ziua Națională.

În întreaga țară vor avea loc peste 660 manifestări – parade militare, ceremonii de depuneri de coroane și evenimente cultural – artistice. Pentru asigurarea măsurilor de ordine publică la aceste evenimente sunt implicați, la nivel național, polițiști, jandarmi, pompieri și paramedici SMURD.

Misiunile efectivelor MAI vizează prevenirea și combaterea faptelor antisociale, fluidizarea traficului rutier, în special în zonele în care vor fi restricții de circulație și asigurarea asistenței medicale de urgență, în cazul în care acest lucru se impune.

Cele mai semnificative evenimente sunt organizate în București și Alba Iulia.

La parada militară organizată în Capitală vor defila pe sub Arcul de Triumf ofițeri, agenți și subofițeri din cadrul Poliției, Jandarmeriei, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Poliției de Frontieră, dar și studenți ai  Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”.

De asemenea, blocul de defilare al MAI va fi compus și din tehnica folosită de structurile Ministerului Afacerilor Interne pentru îndeplinirea misiunilor din competență.