Ministrul Carmen Dan a dispus verificări în cazul unui nevăzător dat jos dintr-un autobuz, pentru că era însoţit de un câine ghid

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat duminică, pe Facebook, că a reacţionat, la sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, la „păţania” lui Petrică, un nevăzător din Paşcani căruia nu i-au fost respectate drepturile, şi că reprezentanţii Poliţiei Române desfăşoară verificări suplimentare în legătură cu acest caz.
„Din păcate, trăim vremuri în care starea de normalitate este tulburată de cazuri despre care vreau să cred că sunt excepţii. Vreau să cred că de acum înainte se va crea un precedent şi astfel de situaţii nu se vor mai ivi, iar drepturile oamenilor precum Petrică vor fi respectate! Sesizarea făcută ieri de Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, despre postarea jurnalistului Laura Baban recunosc că m-a sensibilizat şi m-a intrigat”, a afirmat ministrul Carmen Dan.
Ea a arătat că a luat legătura cu Petrică şi Poliţia Română desfăşoară verificări suplimentare pentru a stabili exact ce s-a întâmplat în acel incident, urmând ca aceia care au greşit să plătească.
„Cazul lui Petrică din Paşcani mă interesează în primul rând ca om, pentru că gândesc că dinamica lucrurilor pe care le trăim ar trebui să nu ne facă să ne îndepărtăm unii de ceilalţi, ci dimpotrivă, să ne bucurăm de o normalitate liniştită, chiar dacă unii dintre noi suferă de o boală, se luptă cu un handicap sau sunt defavorizaţi de natură. Din postura funcţiei de ministru al afacerilor interne, am reacţionat cum am aflat de ‘păţania’ lui Petrică. Am luat legătura cu doamna Baban care a avut amabilitatea să îmi dea numărul de telefon al domnului Petrică pe care l-am şi sunat. În acest moment, reprezentaţii Poliţiei Române desfăşoară verificări suplimentare pentru a afla exact ce s-a întâmplat atunci, iar dacă cineva a greşit atunci acela trebuie să plătească!”, a afirmat Carmen Dan.
Preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea a scris sâmbătă, pe facebook, că a citit despre cazul lui Petrică, un nevăzător care a avut parte de un tratament umilitor din partea unui şofer de autobuz, şi că a rugat-o pe ministrul Carmen Dan să facă verificările necesare şi să aplice toate sancţiunile stabilite de lege.
„Am citit astăzi pe Facebook despre Petrică, un om nevăzător care a avut parte de un tratament nedrept şi umilitor din partea unui şofer de autobuz, Daniel, şi despre reacţia nepotrivită a poliţistului local. Îmi pare rău pentru experienţa urâtă a lui Petrică şi vreau să îi facem dreptate. Am discutat cu doamna Carmen Daniela Dan, Ministrul Afacerilor Interne şi am rugat-o să facă toate verificările necesare şi să aplice toate sancţiunile stabilite de lege. Cred că schimbarea vine din fiecare dintre noi şi nu putem sta nepăsători în faţa unei situaţii de acest fel, indiferent că suntem călătorii din autobuz, poliţişti sau altceva”, a scris Dragnea.
Povestea lui Petrică din Paşcani a fost relatată pe facebook de o cunoscută a acestuia, Laura Baban. Aceasta a povestit că şoferul unui autocar l-a bruscat şi a refuzat să-l transporte pe Petrică, un nevăzător, împreună cu câinele ghid, deşi legea prevede că persoanele cu astfel de dizabilităţi pot călători în mijloacele de transport în comun însoţiţi de aceşti câini. Pe de altă parte, potrivit relatării Laurei Baban, şi poliţistul chemat de nevăzător la locul incidentului prin apel la 112 nu a reacţionat corespunzător, ignorând dificultăţile de orientare şi deplasare ale acestuia.

Sursă: Agerpres