Ministrul Justiției pledează la CCR în conflictul dintre Guvern și președinte: Șefa DNA își exercită funcția discreționar

Judecătorii Curţii Constituţionale a României  au început, joi, şedinţa în care se discută cererea de soluţionare a conflictului între autorităţi determinat de refuzul preşedintelui României de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Din partea Guvernului pledează ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în timp ce Preşedinţia este reprezentată de consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu.

„Voi adăuga doar faptul că între timp, cele 20 de puncte au devenit și mai actuale, și mai evidente.Concluzia pe care am tras-o atunci a fost că procurorul șef își face meseria în mod discreționar. Prin aceste fapte și acte, am declanșat procedura de revocare din funcție a procurorului șef DNA”, a spus Tudorel Toader.

CCR a fost sesizată cu cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, în principal, şi între Guvernul României şi preşedinte, în subsidiar, determinat de refuzul lui Klaus Iohannis de a da curs cererii de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi.