Ministrul Muncii anunță o veste proastă pentru bugetari. Ce proiect de lege are în pregătire

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat astăzi că are în pregătire un proiect de lege care va limita situațiile din prezent în care se cumulează pensia cu salariul în sistemul bugetar. Inițiativa legislativă ar urma să fie transmisă premierului Orban şi membrilor Guvernului, pentru a decide dacă va fi promovat în mod oficial la nivel de act normativ.
„Da, se lucrează la un proiect de lege, în cadrul echipei mele, la Ministerul Muncii, am făcut o primă lectură a unei variante pe care echipa mea mi-a prezentat-o. Urmează să o finalizăm, pe măsură ce colectăm toate informațiile legate de persoanele cărora li s-ar aplica o asemenea prevedere și, în foarte scurtă vreme, voi prezenta o propunere coerentă colegilor mei de cabinet, urmând să decidem care este forma finală, respectiv calea, în ce măsură va fi prins într-un proiect de lege transmis Parlamentului, va fi prins într-o altă formă de reglementare. Deocamdată suntem în plin proces de elaborare a unei variante”, a declarat Violeta Alexandru, pentru Digi24.ro.
Un proiect de lege care prevede reglementarea cumulării pensiei cu salariul, propus din februarie, a fost adoptat tacit de Senat, iat votul final va fi la Camera Deputaților. Propunerea legislativă are în vedere reglarea câştigurilor exagerate ale celor care, deşi au ieşit la pensie, pot cumula salariul cu pensia, aşa că ajung să câştige mult mai mult decât o persoană tânără, care activează pe piaţă muncii, potrivit adevărul.ro.
Un astfel de proiect, sub formă de ordonanţă de urgenţă, a fost promovat de Guvernul Boc, când angajaţii din sistemul public au fost puşi să aleagă între pensie şi salariu. Atunci, cumulul pensiei cu salariul plătit de stat a fost permis doar pentru pensiile în valoare de până la 1.500 lei, persoanelor care depăşeau acest plafon fiindu-le interzis cumulul celor două venituri.