Ministrul Sănătății promite că bolnavii vor putea fi hrăniți intravenos la domiciliu, până la finalul anului

Reprezentanții Declic au înmânat, marți, ministrului Sănătății, 20.000 de semnături pentru deblocarea nutriției parenterale. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ne-a promis în cadrul întâlnirii că, până la finalul anului, firmele care oferă îngrijire la domiciliu vor putea să îi hrănească intravenos pe cei peste 15.000 de bolnavi din România. Acest serviciu va fi decontat de stat, dacă ministerul va obține alocarea fondurilor necesare la rectificarea bugetară.
Ministrul ne-a informat că, în prezent, în cadrul ministerului Sănătății sunt 3 comisii care discută cum să rezolve această problemă legislativă: Comisia de Îngrijiri Paliative, Comisia de Gastro-Intestinale și Comisia ATI.
 
Campania Comunității Declic, ”Vrem hrană acasă, nu internare pe viață”, a strâns aproape 20.000 de semnături, ale cetățenilor care îi solicită ministrului Sănătății deblocarea nutriției parenterale. În numele lor și al bolnavilor care au nevoie hrănire intravenoasă, am discutat, marti, 20 martie 2018, cu ministrul Sorina Pintea.
 
Dacă mă voi externa de aici pentru a mă întoarce în țară, este foarte posibil să mor. Și nu voi muri pentru că nu există tratament pentru mine, ci pentru că legislația din România îmi blochează accesul la el. Până la urmă nu este vorba de medicamente pe care eu trebuie să le iau ca să mă fac bine. Este vorba de hrana mea care mă ajută să supraviețuiesc”, este apelul către ministrul Sănătății, al Cristinei Udrescu, pacient care are nevoie de nutriție parenterală la domiciliu și de la care a pornit campania Declic. În prezent, Cristina este în Franța, iar în România nu se poate interna în niciun spital, pentru că are 3 infecții rezistente la antibiotice, pe care le-a contractat dintr-un spital din Cluj. Ministrul Sănătății a fost informat de către reprezentații Declic despre acest caz și a spus că va analiza situația.
 
Membrii Declic au depus la Ministerul Sănătății semnăturile prin care îi solicită ministrului  Sorina Pintea să modifice legea și să le permită celor peste 15.000 de bolnavi să fie hrăniți intravenos, prin intermediul perfuziilor, la ei acasă, nu în spitale în secții specializate sau la terapie intensivă. Acești bolnavi cronic sunt condamnați să își petreacă viața în spitale, pentru a beneficia de suplimentele nutritive necesare. Anual, în România, aproximativ 15.000 de oameni sunt nevoiți să se interneze doar pentru a se hrăni. Ei sunt expuși infecțiilor nosocomiale și supraaglomerează spitalele.
 
“Pentru această campanie am preluat modelul Franței, care permite ca nutriția parenterală să fie făcută acasă la pacient. Dacă scăpăm de birocrație, spitalele nu vor fi supraaglomerate iar pacienții scapă de riscul contractării unor infecții intraspitalicești. De asemenea, acolo sistemul permite pacienților să solicite ajutor la domiciliu. Este momentul ca și România să implementeze un astfel de sistem și să redea demnitatea pacienților. Sperăm ca ministrul Sorina Pintea să își țină promisiunea și să rezolve problema”, a declarat Raluca Veștemeanu, campaigner Declic.
 
Atașat găsiți o fotografie de la întâlnirea cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
 
Mai multe detalii găsiți pe pagina petiției:
https://facem.declic.ro/campaigns/hrana-acasa-nu-internare-pe-viata