MUNICIPIUL PETROȘANI INTRĂ ÎN ERA "SMART CITY"

Conceptul ”Smart City” dezvoltat deja cu succes în mai multe orașe din România, ar putea fi implementat și în Valea Jiului, la Petroșani. Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi apreciază că, în scurt timp, și aici va fi pus în practică un proiect IT, prin intermediul căruia cetățenii vor putea accesa, direct de pe telefonul mobil, de pe tabletă, laptop sau computer, o aplicație cu diverse servicii publice oferite de administrația locală.
“Intenționăm să dezvoltăm o astfel de aplicație, pe două componente. Una, care se va numi PEDITEL va însemna practic existența unui centru medical permanent, unde 24 de ore din 24, un medic pediatru va oferi, prin telefon, o consultație primară în cazul unor probleme de sănătate ale copiilor, recomandând părinților măsuri de ajutor pentru o serie de afecțiuni sau recomandându-le acestora să apeleze la o consultație ori chiar să meargă în serviciul de Urgență, dacă situața impune acest lucru. O altă componentă a acestui program, care funcționează deja cu succes la Cluj Napoca, este legată de donarea de sânge. Astfel, toți donatorii de sînge vor fi cuprinși într-o bază de date și, în colaborare cu Centrul de Transfuzii Sanguine de la Petroșani, vor fi anunțați imediat, printr-un mesaj, atunci când este nevoie de sânge dintr-o anumită grupă sanguină”, explică primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
Evident pogramul de tip ”Smart City” pe care municipalitatea din Petroșani intenționează să îl adopte are și alte componente, nu doar cel de servicii medicale. Spre exemplu, în aplicație ar putea fi introdusă posibilitatea achitării online a tuturor taxelor și impozitelor locale, dar și accesarea diverselor servicii publice care sunt în competența Primărie.