Muzeul Mineritului reabilitat cu un milion de euro, inaugurat la Petroșani

Premierul Ludovic Orban și primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi, au tăiat astăzi panglica la Muzeul Mineritului, obiectiv cultural prins într-un amplu proiect de reabilitare cu fonduri europene de peste un million de euro.
Este primul proiect mare din Regiunea de Vest finalizat pe exercițiul financiar 2014 – 2020, iar acum muzeul, unic în țară poate primi vizitatorii.
La Petroșani a fost prezentă o delegație guvernamentală cu ocazia Zilei Minerului, iar premierul Ludovic Orban și primarul Tiberiu Iacob – Ridzi au tăiat panglica inagurală la Muzeul Mineritului.
„Astăzi e un moment important, e sărbătoarea noastră, a celor din Valea Jiului, a minerilor, şi, cu această ocazie, inaugurăm un proiect realizat pe  fonduri europene cu peste 1 milion de euro. Clădirea va fi redată circuitului public şi toată istoria mineritului din Valea Jiului, de peste 200 de ani,  este redată aici. E primul proiect finalizat în Regiunea de Vest pe axa 5 – axa de patrimoniu, în exerciţiul financiar 2014 -2020”, a declarat Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul municipiului Petroşani.
„Am ţinut să fiu prezent aici, de Ziua Minerilor, în Valea Jiului, pentru a transmite un mesaj foarte clar, către locuitorii de aici, pentru cei care îşi câştigă existenţa în minerit. Guvernul pe  care îl conduc este foarte atent şi sensibil la problemele din Valea Jiului şi vom găsi soluţii pentru rezolvarea problemelor acestora”, a precizat Ludovic Orban după ce a vizitat Muzeul Mineritului, fiind pracic vicitatorul nr. 1 al edificiului proaspăt reabilitat.
Muzeul Mineritului din Petroșani a fost prins într-un amplu proces de reabilitare pe fonduri europene. Un proiect de un milion de euro care a presupus reabilitarea clădirii dar și regândirea spațiului expozițional. Au fost create 20 de vitrine și exponate, fiecare cu propria poveste, și, pe lângă etajul care găzduia până acum expoziția de bază, a fost amenajată și mansarda, dar și subsolul unde a fost amenajat un abataj miner. În plus, există și o colovie care îi transporta pe mineri în șut, precum și un transportor TR3.
Un spațiu expozițional gândit astfel încât să atragă vizitatorii, inclusiv cu fotografii – document care  surprind diverse etape ale mineritului sau evenimente care au avut în centru minerii și unitățile extractive din Valea Jiului.
În zona mansardei a  fost amenajat un spațiu destinat Muzeului Muntelui, dar și un colț etnografic autentic, tradițional, din Valea Jiului. De esemenea, și Brâncuși are o zonă rezervată pentru exponate și istoria care îi leagă pentru totdeauna numele de Petroșani.
Și exteriorul a fost gândit cu atenție, astfel încât să fie mai vizibil și mai atractiv pentru cei care doresc să îl viziteze. O serie de elemente arhitecturale au fost amplasate aici, iar iluminatul este gândit astfel încât clădirea să fie pusă în valoare.
Pentru reabilitarea Muzeului Mineritului, care funcţionează într-o clădire istorică, municipalitatea din Petroșani a obținut finanțare prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Scopul implementării acestui proiect este de a proteja și promova patrimoniul cultural al zonei prin reabilitarea și amenajarea muzeistică a obiectivului de patrimoniu Muzeul Mineritului din Municipiul Petroșani, crescând astfel atractivitatea acestuia, calitatea serviciilor și informațiilor oferite.