Natalia-Elena Intotero: Cum arată ”România normală” la o lună de guvernare

A trecut o lună de la preluarea guvernării de către PNL. Am spus mereu că politicile publice, fie ele de stânga sau de dreapta, trebuie să fie în beneficiul direct al oamenilor și că nimeni nu trebuie judecat pentru apartenența politică. Din această perspectivă, auzim mult prea des formularea -”PSD și noi, ceilalți”, în condițiile în care un Guvern este al tuturor românilor.
Așadar, o lună cu un Guvern de dreapta, cu un Guvern care reprezintă ”România normală”. La un bilanț scurt, nu putem să nu constatăm că avem prea multă gălăgie politică și un Executiv care s-a remarcat doar prin acuze și plângeri de la tribuna oficială. Poate că cei de la PNL confundă Puterea cu Opoziția și încă nu au constatat că a conduce o țară nu înseamnă să faci gălăgie, ci să iei efectiv măsuri pentru oameni.
Și acum să trecem la măsuri. Într-o Românie ”normală”, Sănătatea și Educația nu reprezintă priorități. Este declarația ministrului Finanțelor, Florin Cîțu. În consecință, au început și primele măsuri în Sănătate, Guvernul Orban demițându-l pe managerul Spitalului Județean Timiș, un profesor universitar cu rezultate notabile și apreciat de angajați, pentru a-l înlocui cu un membru de frunte al PNL Timiș.
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, este și cel care a decis că țara noastră trebuie să aibă un deficit de 4%, recunoscând ulterior că ar fi putut ține deficitul la 3%, cât estimase PSD, dar nu a vrut să o facă.
De altfel, Guvernul PNL se împrumută en-gross. În numai o lună de guvernare, PNL s-a împrumutat cu 8,2 miliarde de lei, iar BNR ”a ars” 1,2 miliarde de euro pentru a apăra leul de dezastrul în care PNL a aruncat România. Nici nu s-au așezat bine pe scaunele guvernării că liberalii trec la vânzarea celor mai valoroase active pe care le are România – Hidroelectrica și CEC, iar sprijinul pentru producția autohtonă, de la programele de susținere ale agricultorilor și până la Casa de Comerț Agroalimentar Unirea sunt deja istorie.
În ”România normală”, autostrăzile trebuie făcute de privați, ca să plătească ulterior tot românul de rând. În ”România normală”, salariul minim garantat nu trebuie să existe, iar pensionarii sunt ținuți într-o situație de nesiguranță, fără garanții clare în ceea ce privește creșterea punctului de pensie. În ”România normală”, programe precum ”Prima Casă”, ”Start-up Nation” sau ”Diaspora Start-Up” nu numai că nu reprezintă priorități, dar ar putea chiar dispărea.
În ”România normală” este ”normal” să avem evenimente precum cel de la Timișoara, unde au murit oameni otrăviți, iar miniștrii PNL să își țină telefoanele închise, sau cel din Portul Midia, unde mii de ovine au murit sub ochii autorităților, iar Guvernul Orban să nu aibă nicio răspundere.
Acesta este, pe scurt, bilanțul unei singure luni de guvernare și mai avem încă 11 luni cu PNL la conducerea Executivului. Ce ziceți, situația arată bine?
Natalia-Elena Intotero,
Deputat PSD Hunedoara