Natalia Intotero : 40% dintre proprietarii de pe traseul Autostrăzii Orăștie – Sibiu au fost despăgubiți

Modificările legislative privind reglementarea problemelor legate de despăgubirea proprietarilor de pe traseul Autostrăzii Orăștie – Sibiu se vor muta în Parlament. Acestea vor fi incluse în completările și modificările Legii 255/2010, potrivit răspunsului Ministerului Transporturilor la a treia întrebare pe care am adresat-o legată de acest aspect. Potrivit datelor puse la dispoziție de Ministerul Transporturilor, în acest moment, 40% dintre proprietarii de pe traseul Autostrăzii Orăștie – Sibiu au fost despăgubiți potrivit legii.
În octombrie 2016, februarie 2017, aprilie 2017, am adresat trei întrebări către Ministerul Transporturilor prin care solicitam lămuriri referitoare la finalizarea procedurii de expropiere a imobilelor proprietate privată afectate de Autostrada Orăştie – Sibiu şi plata despăgubirilor către persoanele îndreptăţite.
Semnalam, astfel, faptul că mai mulţi cetăţeni din localităţile Geoagiu şi Romos nu au primit despăgubirile la care aveau dreptul pentru proprietăţile afectate de construcţia Autostrăzii Orăştie – Sibiu.
Expropierea a fost realizată prin contracte ale CNAIR,  fiind promovate Hotărârile de Guvern nr. 522/2011 şi 955/2012. După avizarea documentaţiilor cadastrale individuale, s-au constatat însă diferenţe între Anexa 2 a hotărârilor de guvern şi evidenţele de cadastru. Din acest motiv au fost înaintate la CNAIR documentele necesare în vederea redactării unei erate la hotărârile de guvern, astfel încât să se poată realiza plata despăgubirilor în conformitate cu suprafeţele real expropriate din fiecare proprietate.
În luna februarie, Ministerul Transporturilor făcea următoarele precizări:Pentru a debloca situația s-a promovat pe circuitul avizator de două ori proiectul de Hotărâre de Guvern de modificare și completare, pentru cele 1.377 de imobile ( cu adresele nr. 20/4072/16.03.2016 și nr. 10B/2450/07.09.2016) și a fost respins de Ministerul Justiției, de fiecare dată, din cauza lacunelor legislative în domeniul exproprierilor, iar "pentru soluționarea acestei probleme, Ministerul Transporturilor împreună cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, lucrează în prezent la un proiect de OUG pentru modificarea Legii 255/2010.
Două luni mai târziu, am revenit cu întrebarea legată de stadiul acestui proiect de OUG pentru modificarea Legii 255/2010, precum şi dacă există o estimare a momentului în care proprietarii vor intra în posesia despăgubirilor cuvenite. Ni s-a transmis că modificările legislative se vor muta în Parlament, astfel încât soluționarea problemelor semnalate să fie incluse în completările și modificările Legii 255/2010.
Astfel de probleme nu ar fi existat dacă programele de cadastrare ar fi fost implementate la timp. Din fericire, în acest moment, lucrările de cadastrare din cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) se desfășoară în peste 700 de localități din toată țara, după cum reiese din informațiile puse la dispoziție de autorități. Până în anul 2023, toate terenurile și clădirile neînscrise până acum în evidențele oficiale urmează să fie cadastrate gratuit.
Natalia – Elena Intotero,
Deputat PSD de Hunedoara