Natalia Intotero: Dezbaterea publică privind proiectele legii învățământului

Astăzi, 22 august 2022, la Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, s-a desfășurat o dezbatere publică privind proiectele legilor educației, organizată de Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, reprezentată prin domnul prefect Călin Petru MARIAN și domnii subprefecți Lorincz SZELL și Bogdan Gheorghe URDEA și de Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, reprezentat prin doamna inspector școlar general prof. dr. Maria ȘTEFĂNIE, în parteneriat cu Ministerul Educației, reprezentat de către domnul ministru, Sorin Mihai CÎMPEANU, prin intervenții online, dar și de către domnii secretari de stat, Florian Ionel LIXANDRU și Antoaneta-Giorgina BOLCHIȘ.
Din partea Parlamentului European, a fost prezent domnul europarlamentar Iuliu WINKLER, iar Parlamentul României a fost reprezentat de doamna deputat Natalia-Elena INTOTERO, președinta Comisiei pentru învățământ din cadrul Camerei Deputaților și de doamna senator Lucica Dina MUNTEAN, membru al Comisiei pentru Învățământ din cadrul Senatului. Domnul și doamnele parlamentar au salutat organizarea acestei dezbateri și au subliniat importanța educației în dezvoltarea societății.
Președintele Consiliului Județean Hunedoara, domnul Laurențiu NISTOR a punctat importanța acestei legi care să influențeze în bine viitorul tinerei generații.
La eveniment au participat și alți reprezentanți ai instituțiilor naționale și județene.
Domnul Lucian Ioan RUS, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, alături de reprezentanti ai agenților economici și-au manifestat interesul pentru dezvoltarea învățământului profesional și dual, arătând că „forța de muncă formată în instituțiile de învățământ reprezintă viitorul României”. Participarea domnilor primari din UAT-urile reprezentative ale județului Hunedoara a fost binevenita. Domnii primari au exprimat opinii și propuneri pertinente referitoare la finanțarea sistemului de învățământ.
Mediul universitar a fost reprezentat, în cadrul dezbaterii, de către domnul dr. Ioan DEMETER, coordonatorul extensiei Deva a Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara, doamna șef-lucrări dr. Mihaela POPA și domnul prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai RADU, rectorul Universității din Petroșani, care încurajează propunerile legislative, gândite în scopul superior al performanței și adaptării la provocările timpurilor moderne.
Dezbaterea s-a bazat pe un dialog constructiv, iar reprezentanții Sindicatului Învățământ Preuniversitar Hunedoara, unităților de învățământ, elevilor și părinților participanți, au formulat propuneri obiective și pertinente în scopul îmbunătățirii celor două proiecte de legi, care să reglementeze un sistem de educație caracterizat prin calitate, integritate, etică și profesionalism.