NATALIA INTOTERO: EDUCAȚIA TREBUIE SĂ RĂMÂNĂ APOLITICĂ 

 Învățământul românesc trece prin momente dificile. Întregul proces educațional a fost  perturbat de situația epidemiologică mondială, iar elevii, cadrele didactice, precum și  personalul administrativ din sistem au fost obligați să se adapteze noilor condiții și realități. 

 Așa cum am mai spus, deschiderea școlilor este o măsură pe care o susțin, pentru care fosta  guvernare PNL trebuia să găsească de mult soluții. Însă, subiectul de astăzi este la fel de  important și poate afecta generațiile de elevi pentru mulți ani de acum încolo. Vorbim despre  politizarea unităților de învățământ preuniversitar. 

 În data de 9 ianuarie 2021 încetează contractele de management educațional ale  directorilor și directorilor adjuncți din unitățile de învățământ preuniversitar, care au ocupat  aceste funcții prin concursul organizat în 2016. Conform legislației în vigoare, funcțiile  respective urmează să fie ocupate prin detașare în interesul învățământului, asigurând astfel  conducerea interimară până la organizarea concursului. În acest context, am primit semnale  îngrijorătoare privind politizarea viitoarelor conduceri. Sesizările respective subliniază modul  partizan și netransparent în care inspectoratele școlare județene au făcut selecția directorilor.  Nu au fost consultate autoritățile locale, nu au fost consultați părinții sau elevii, iar decizia, se  pare, s-a luat din sediul de partid! 

 La audierile din Parlament, toți miniștrii propuși de coaliția de centru-dreapta au promis  deschidere și colaborare, inclusiv ministrul educației. Constatăm, însă, că au trecut doar două  săptămâni și deja avem mai multe întrebări decât răspunsuri. 

 Pe ce criterii s-au ales directorii interimari peste tot în țară?  

Ce impact vor avea aceste conduceri de moment asupra elevilor, care deja trec printr-o  experiență școlară șubredă din cauza pandemiei?  

 Nu în ultimul rând, trebuie să ne gândim și la profesori, mulți dintre ei cu familii acasă.  Ținând cont că suntem la mijlocul anului școlar, ce se va întâmpla cu cadrele didactice care își  desfășoară acum activitatea pe orele rezervate directorilor demiși, după ce aceștia își vor  relua activitatea educațională cu normă întreagă de profesor? 

 Mă văd obligată moral, atât ca simplu cetățean, cât și în calitate de președinte al Comisiei  pentru învățământ din Camera Deputaților, să îmi exprim dezamăgirea și să fac un apel la  factorii de decizie și liderii politici ai coaliției de centru-dreapta să nu politizeze sistemul de  învățământ! Nu destabilizați și mai mult, în plină pandemie, un sistem aflat la limită, prin  numirea unor persoane cu competențe îndoielnice la conducerea școlilor! Susțineți  profesioniștii, oamenii cu experiență care cunosc sistemul și știu să administreze  corespunzător o instituție de învățământ!

Încă este timp. Vă invit să găsim soluții împreună, alături de cetățeni, în vederea trasării unui  viitor educațional stabil și coerent pentru toți copiii. Prin dialog cu toate părțile implicate,  putem asigura un mediu cu perspective pozitive și pentru cadrele didactice și restul  personalului din învățământ. 

 Astăzi, îi voi adresa domnului Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, o interpelare, solicitând  clarificările de rigoare în toate aspectele menționate anterior. 

 Natalia-Elena INTOTERO, 

 Deputat PSD Hunedoara 

 Președintele Comisiei pentru Învățământ