Natalia Intotero: UNIȚI SUNTEM ÎNVINGĂTORI

Au trecut mai mult de două luni de când am avut primul caz confirmat de COVID-19 în România. Încă de atunci, PSD a fost primul partid din România care a acționat și a propus un program de măsuri sociale și economice pentru limitarea efectelor induse de Coronavirus.
Acest lucru se întâmpla pe 11 martie, cu o zi înainte ca Florin Cîțu să își depună prematur mandatul de premier. Apoi, pentru a nu arunca țara în criză așa cum a făcut Președintele Iohannis, le-am acordat liberalilor toate resursele necesare pentru combaterea pandemiei, votând guvernul și starea de urgență în Parlament.
Din păcate, liberalii nu au mai fost interesați să colaboreze, așa că am venit în sprijinul românilor cu măsuri esențiale direct din Parlament, unde am construit o majoritate. Fără să enumerăm toate erorile guvernanților, vă prezint activitatea PSD din această periodă și vă invit să decideți dumneavoastră cine vrea cu adevărat binele românilor:
11 MARTIE – PSD a fost primul partid care a propus un program de măsuri sociale și economice pentru limitarea efectelor Coronavirus.
12 MARTIE – PSD este pregătit să voteze Guvernul Cîțu, în contextul riscului crescut de răspândire a Coronavirusului în România. Cu câteva minute înainte de vot, PNL iese din sală și Florin Cîțu își retrage mandatul.
12 MARTIE – La propunerea PSD, Parlamentul a adoptat proiectul de lege prin care părinții care au copii cu vârsta de până în 12 ani, precum și cei care au copii cu dizabilități cu vârsta sub 18 ani, vor beneficia de zile libere plătite, în toate cazurile în care școlile se închid temporar.
14 MARTIE – Pentru ca nu arunca țara în criză politică, precum a făcut Președintele Iohannis, PSD a votat Guvernul Orban II și a făcut apel la o guvernare responsabilă.
17 MARTIE – PSD face un apel la noul guvern să asculte recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și să crească capacitatea de testare a cetățenilor.
19 MARTIE – PSD a înțeles nevoia fluidizării administrației în perioadă de pandemiei, pentru binele românilor, fapt pentru care a votat în Parlament starea de urgență.
19 MARTIE – PSD a inițiat un proiect de lege care prevede suspendarea, la cerere, a ratelor bancare pentru firme și populație, care a fost contestat de PNL.
20 MARTIE – La inițiativa PSD, Legea privind majorarea tichetelor de masă la 20 de RON a fost promulgată.
22 MARTIE – PSD a depus o serie de amendamente la OUG 30/2020, printre care și decontarea, de către stat, a 75% din salariul brut, în cazul tuturor angajaților societăților comerciale/PFA-urilor care și-au încetat activitatea din cauza pandemiei de Coronavirus.
23 MARTIE – PSD a depus, alături de ALDE și PRO România, un proiect de lege pentru amânarea și reeșalonarea plăților acordate companiilor și angajaților acestora.
24 MARTIE – PSD face apel la Guvernul Orban să solicite materiale medicale din noul program strategic de echipamente medicale coordonat de Comisia Europeană – RescUE.
26 MARTIE – Ministrul sănătății, Victor Costache, și-a dat demisia. Încă o dovadă de iresponsabilitate a Guvernului dorit de Președintele Iohannis.
26 MARTIE – PSD face apel la transparență publică și corectitudine privind achizițiile publice.
27 MARTIE – PSD a inițiat proiecte legislative pentru plafonarea prețului la alimente și medicamente, suspendarea plății chiriei, amânarea plății facturilor la utilități, suspendarea plății ratelor la bănci fără dobânzi și penalități, plata de către stat a șomajului tehnic pentru angajați, amânarea obligațiilor de plată pentru companii.
3 APRILIE – ONU, OMS și Organizația Mondială a Comerțului avertizează asupra riscului unei penurii alimentare din cauza restricțiilor privind exporturile. Ca urmare, PSD a propus un set de soluții pentru asigurarea alimentelor către populație.
4 APRILIE – Împreună cu colegii din PSD, am demarat o amplă campanie de promovare a producției românești, îndemnând cetățenii să achiziționeze produse authotone. Un produs românesc cumpărat înseamnă un loc de muncă salvat!
5 APRILIE – PSD a cerut unirea tuturor forțelor politice pentru realizarea unui Plan Național pentru combaterea efectelor economice negative ale pandemiei. Planul include 27 de măsuri și are ca obiectiv sprijinirea mediului de afaceri, ajutând firmele românești să își reia activitatea cu cât mai puține pierderi și cu menținerea câtor mai multe locuri de muncă.
6 APRILIE – PNL blochează la CCR mai multe proiecte legislative inițiate de PSD, ALDE și Pro România, precum cel care prevede suspendarea plății ratelor bancare, proiecte care veneau în sprijinul românilor afectație de pandemie.
10 APRILIE – Pe lângă măsurile pentru combaterea efectelor pandemiei, PSD a propus și decizii pentru contracararea secetei: declararea stării de calamitate naturală, acordarea de vouchere pentru semințe, pesticide, îngrășăminte și motorină, linie de credit cu garanții de stat pentru fermieri, umplerea tuturor canalelor cu apă, accelerarea investițiilor pentru sistemele de irigații și anti-grindină.
11 APRILIE – A început exportul masiv de lemnoase și forță de muncă. PSD a făcut apel la Guvern să stopeze aceste fenomene și a criticat public lipsa coerenței decizionale a Guvernului.
12 APRILIE – Victor Negrescu, europarlamentar PSD, a lansat platforma www.culturadeacasa.ro, care pune la dispoziția utilizatorilor de internet informații despre activități și evenimente culturale la care oricine poate avea acces online, respectând astfel regulile de distanțare socială impuse.
13 APRILIE – Președintele PSD, Marcel Ciolacu, alături de Victor Ponta, Kelemen Hunor, Călin Popescu Tăriceanu și Varujan Pambuccian, au trimis o scrisoare deschisă către premierul Orban, prin care solicită colaborare și comunicare instituțională, spre binele cetățenilor.
14 APRILIE – Președintele PSD a anunțat că liberalii nu s-au arătat deschiși la cooperare, motiv pentru care, în Parlament, alături de o majoritate, PSD va găsi soluții pentru economie.
16 APRILIE – PSD a decis să voteze condiționat prelungirea stării de urgență, cerând Guvernului Orban să colaboreze în combaterea pandemiei. Astfel, Guvernul trebuie să acționeze pentru respectarea și aplicarea Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. De asemenea, pentru a suplini lipsa de transparență a datelor comunicate, Guvernul trebuie să prezinte Parlamentului, săptămânal și ori de câte ori este chemat, un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19 și motivele care le-au determinat. La încetarea stării de urgență, Guvernul trebuie să prezinte Parlamentului un raport complet privind măsurile adoptate pentru prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19, măsurile cu caracter economic și social. La final, Curtea de Conturi va trebui să facă un control şi să prezinte Parlamentului un raport, astfel încât toți cetățenii să știe cum s-au făcut achizițiile publice.
21 APRILIE – Platforma IMM Invest este încă nefuncțională, la 4 zile după lansarea programului. Colegii din PSD au prezentat argumente și dovezi conform cărora în spatele problemei se află un management liberal defectuos, nicidecum un atac cibernetic precum afirmă Florin Cîțu.
22 APRILIE – PSD a lansat pagina www.alăturidetine.ro, platformă prin intermedil căruia vine în sprijinul românilor afectați de pandemie.
22 APRILIE – PSD a corectat în Parlament ordonanțele guvernului PNL. Cea mai rapidă soluție pentru a salva economia. Asta, după ce liberalii au blocat la Curtea Constituțională proiectele de lege privind amânarea plății ratelor bancare și a utilităților, votate de întreg Parlamentul (cu excepția PNL).
23 APRILIE – PSD a votat în Parlament interzicerea exportului de buștean și lemn rotund pentru o perioadă de 10 ani.
23 APRILIE – Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege al PSD pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni împotriva COVID-19.
23 APRILIE – În Județul Hunedoara, de 15 ani, avem 85 de paramedici care muncesc cot la cot cu angajații Ministerului de Interne. Din păcate, aceștia beneficiază de o treime din salariul unui paramedic încadrat ca și cadru militar. Alături de colegii din PSD, am votat în Camera Deputaților un proiect de lege mult așteptat prin care se corectează această nedreptate și le asigură un trai decent paramedicilor, fără discriminare economică.
24 APRILIE – PSD a depus în Parlament un proiect legislativ care prevede ca fiecare român să primească 30 de măști de protecție, gratuit.
28 APRILIE – Mai mulți dintre muncitorii sezonieri care au plecat spre Germania de pe aeroportul din Cluj, cu acordul Guvernului Orban, au fost confirmați pozitiv cu COVID-19. PSD a solicitat încă de la începutul lunii aprilie, atât pentru sănătatea cetățenilor, cât și pentru agricultura românească, implementarea unor măsuri guvernamentale pentru păstrarea forței de muncă în țară.
29 APRILIE – Camera Deputaților a adoptat inițiativa PSD privind amânarea plății chiriei pe durata stării de urgență, cât și o lună după încetarea acesteia. Proiect contestat de PNL la CCR.
30 APRILIE – Conducerea PSD a invitat fermierii și reprezentanții din industria alimentară, din întreaga țară, într-o videoconferință, pentru a discuta despre măsurile urgente pe care le vom lua pentru a sprijini agricultura românească și pentru a contracara efectele devastatoare ale secetei.
30 APRILIE – PSD i-a solicitat Guvernului Orban să prezinte urgent opiniei publice și Parlamentului „acordul” interguvernamental dintre România și Germania privind „Operațiunea Sparanghelul”, care să ateste că acțiunile guvernanților au avut un fundament legal, fără încălcarea ordonanțelor militare și restricțiilor adoptate în perioada de stare de urgență.
Concluzia este că în această perioadă am muncit și am reușit să ameliorăm multe dintre lipsurile și efectele negative ale deciziilor luate de Guvernul Orban. Chiar dacă liberalii nu au de gând să colaboreze și aleg să se lepede în continuare de la principiile democrației, noi mergem înainte, noi continuăm munca.
Uniți, vom trece cu bine peste această perioadă. Uniți, vom învinge. Vă doresc multă sănătate tuturor!
Natalia-Elena INTOTERO
Deputat PSD Hunedoara