News Alert : Ploile fac prăpăd în jumătate de țară. 8 judeţe sub COD PORTOCALIU de ploi şi inundaţii. Trafic feroviar și rutier îngreunat, oameni evacuați și zeci de gospodării inundate

 
Furtunile, ploile și inundațiile au provocat probleme în întreaga țară. Circulația trenurilor se desfășoară cu dificultate în Galați, după ce apa a inundat macazul.
 
În Capitală și în mai multe orașe din țară copacii au căzut peste mașini, acoperișurile au fost smulse de vânt iar șoferii au fost nevoiți să își abandoneze mașinile în mijlocul lacurilor formate sub anumite poduri.
 
Trafic rutier închis în Siriu, din cauza căderilor de pietre de pe versanţi
 
Precipitaţii record în judeţul Buzău. Acolo au căzut 100 de litri de apă pe metru pătrat, în doar 24 de ore. De asemenea, circulaţia rutieră pe DN10 Buzău – Braşov este oprită pe ambele sensuri la kilometrul 80, în zona localităţii Siriu, din cauza căderilor de stânci de pe versanţi, cauzate de precipitaţiile semnificative, a anunţat Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Ploile abundente au provocat inundaţii și în 15 localităţi ale judeţului Prahova, pompierii intervenind cu motopompe pentru evacuarea apei din opt case şi zeci de curţi şi grădini, probleme fiind înregistrate şi pe DN 1B, unde carosabilul este inundat, iar două TIR-uri s-au ciocnit.
 
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, Raluca Vasiloae, a declarat că opt locuinţe din cinci localităţi, dintre care trei sunt situate în municipiul Ploieşti şi câte una în oraşele Urlaţi şi Băicoi, au fost inundate în ultimele 12 ore.
 
INFOTRAFIC: Circulație îngreunată pe mai multe drumuri naționale
 
Din pricina apei de pe carosabil, traficul rutier se desfășoară îngreunat pe DN2 Focșani – Bacău, la km 223, între localitățile Domnești și Ruginești (jud. Vrancea). Pe sensul către Focșani, este afectată prima bandă și o parte din banda numărul 2.
 
Din același motiv, se circulă ușor îngreunat pe DN1B Ploiești – Buzău, la km 31, în zona localității prahovene Loloiasca. Pe carosabil, nivelul apei este de aproximativ 5 centimetri.
 
În județul Brăila, circulația auto pe DN21 Slobozia – Brăila se desfășoară îngreunat, pe un fir alternativ, la km 62, în zona localității Bărăganu. Un autotren a rămas imobilizat pe carosabil de noaptea trecută, după ce mai multe pneuri ale acestuia au făcut explozie.
 
8 judeţe sub COD PORTOCALIU de ploi şi inundaţii, iar alte 18 sub COD GALBEN!
 
Meteorologii avertizează că, până la ora opt seara, ploi puternice vor cădea în Moldova, Dobrogea şi în nordul Munteniei. 8 judeţe sunt sub Cod portocaliu de vreme rea începând de marţi seară.
 
În intervalul orar 10:00 – 18:00, judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Galaţi se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp.
 
De asemenea, până la ora 21:00, judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Gorj, Vâlcea, Sibiu, Braşov, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Covasna, Buzău, Brăila, Tulcea, Harghita, Mureş, Bistriţa-Nădăud şi Maramureş se vor afla sub Cod galben.
 
Potrivit meteorologilor, miercuri în intervalul menţionat va continua să plouă în cea mai mare parte a ţării, iar în regiunile estice şi în zonele montane şi submontane se vor cumula peste 20 l/mp şi izolat peste 35 l/mp.
 
La munte vor fi precipitaţii predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare, la altitudini mari, în special în nordul Carpaţilor Orientali, local se va depune strat nou de zăpadă, iar pe creste vântul va sufla cu peste 70…80 km/h, viscolind ninsoarea. Intensificări ale vântului vor fi şi în celelalte zone, îndeosebi în sud şi în est, unde rafalele vor depăşi 50…55 km/h şi trecător 65 km/h.
 
În celelalte zone din ţară ploile vor fi în general slabe cantitativ şi numai pe arii restrânse se vor cumula 10…15 l/mp, inclusiv în zona municipiului Bucureşti.
sursa : antena3.ro