Operațiune dramatică pentru salvarea a doi alpiniști blocați în Masivul Retezat

Operaţiunile de căutare a celor doi alpinişti din Craiova, care au plecat sâmbătă spre un traseu de căţărare din Masivul Retezat, s-au oprit temporar din cauza viscolului puternic, a ninsorii şi a ceţei dense, urmând ca acţiunea să fie reluată imediat ce vântul scade în intensitate, a declarat duminică, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
Potrivit acestuia, cei şapte salvamontişti care au plecat spre zona „Pereţii Bucurei”, aflată în apropierea vârfului Bucura (2.433m), au reuşit să ajungă până la baza traseelor de căţărare, dar nu i-au văzut pe alpinişti.
„În zonă, vântul suflă cu aproape 100 km/oră, ninge foarte tare, iar ceaţa este extrem de densă. Din acest motiv, echipa de salvare a fost nevoită să se retragă la Refugiul Genţiana, până când vremea se va mai potoli. Apoi vom relua căutările, inclusiv spre Refugiul Bucura, unde sperăm să fi ajuns cei doi alpinişti”, a arătat Bodean.
Alpiniştii din Craiova fac parte dintr-un grup mai mare care a venit la Refugiul Genţiana, din Retezat, la acest sfârşit de săptămână. Cei doi au plecat sâmbătă spre zona ”Pereţii Bucurei”, cu intenţia de a se căţăra pe unul dintre traseele omologate. Deoarece nu s-au mai întors la refugiu, colegii lor au încercat să-i găsească sâmbătă seara şi au plecat spre zona de căţărare, dar au fost nevoiţi să renunţe din cauza viscolului şi întunericului.
Salvamontiştii au plecat duminică, la prima oră, pentru a-i căuta pe alpinişti şi iau în calcul mai multe variante. Ei speră că alpiniştii au reuşit să-şi construiască un bivuac sub o stâncă mai mare sau au reuşit să se retragă la Refugiul Bucura, pentru a se adăposti.
„Va fi dificil de traversat şaua către Refugiul Bucura pentru că a nins proaspăt şi este pericol mare de avalanşă”, a explicat şeful Salvamont Hunedoara.
Judeţul Hunedoara se află sub atenţionare cod galben de vânt puternic şi precipitaţii abundente până duminică seara.
Sursă: Agerpres