Păcănelele- interzise în localitățile mici

Proiectul aparține unui deputat USR și prevede ca sălile de jocuri de noroc să nu poată funcţiona în localităţile cu mai puţin de 5.000 de locuitori, iar în localităţile mai mari, nu în clădiri rezidenţiale sau la mai puţin de 300 de metri de o altă sală de jocuri de noroc.

Potrivit unui comunicat al USR, proiectul de lege vizează continuarea demersului de protejare a copiilor şi tinerilor de jocurile de noroc, precum şi dependenţa distructivă pe care acestea o creează. „Avem un stat slab, care i-a lăsat pe cei mai vulnerabili dintre noi în mâinile lacome ale operatorilor de jocuri de noroc. Din cauza asta avem, pe de o parte, zeci de mii de victime, de oameni dependenţi, ruinaţi şi în prag de suicid, în special în zonele mai sărace, rurale. De cealaltă parte, avem operatori economici care fac profituri de miliarde de lei, care s-au extins până şi în cele mai uitate sate din ţară şi care au deschis săli de jocuri în lanţ, la fiecare parter de bloc, în mediul urban. Trebuie să facem sălile de jocuri de noroc mai puţin accesibile, trebuie să le scoatem din zonele rurale, de la parterul blocurilor, din mentalul colectiv. Avem nevoie de un proiect legislativ care să limiteze accesul la sălile de jocuri de noroc, urgent. Statul nu mai poate fi doar un martor la toată tragedia asta”, a afirmat deputatul USR Tudor Pop.

Proiectul USR ţine cont de legislaţia din ţări membre ale Uniunii Europene şi de paradigma centrată pe ideea că sălile de jocuri de noroc nu trebuie să fie uşor accesibile, ci trebuie să fie departe de „zonele vulnerabile” sau de clădirile rezidenţiale, precizează sursa citată.