Pact Naţional pentru Sectorul Agroalimentar

Propunerea vine din partea fermierilor și a fost făcută către toate partidele şi toţi reprezentanţii mediului asociativ.

„Membrii Asociaţiei Forţa Fermierilor apreciază că, în acest moment, sunt întrunite condiţiile pentru ca toţi liderii partidelor politice din România, împreună cu reprezentanţi mediului asociativ agroalimentar să se aşeze la masa negocierilor pentru construcţia unui Pact Naţional pentru Sectorul Agroalimentar”, se menţionează în comunicat. Astfel, AFF propune ca acest Pact să vizeze asumarea unui număr de măsuri clare (legislative, executive şi administrative), la nivel naţional şi european, cu termene de implementare, şi care să fie asumate politic, consensual, „indiferent de numele ministrului sau miniştrilor” care vor fi în funcţie până la alegerile parlamentare din 2024 sau de la ce partid ar proveni aceştia. De asemenea, AFF mai propune ca semnarea acestui pact să însemne, automat, demisia în alb a ministrului Agriculturii şi această demisie să devină efectivă în cazul în care chiar şi una din aceste măsuri nu este implementată la termen sau conform acordului.

„Am văzut în cazul Poloniei că atunci când există o asumare politică 100% pentru rezolvarea problemelor fermierilor, se găsesc soluţii, bilaterale sau la nivel european, fără ca sprijinul total pentru Ucraina, în contextul războiului cu Rusia, să fie afectat în vreun fel. De aceea, membrii AFF cred că a venit momentul pentru un asemenea Pact Naţional pentru Sectorul Agroalimentar. Asociaţia Forţa Fermierilor va propune câte un set de măsuri pentru următoarele 16-18 luni astfel, pentru sectorul vegetal – cultură mare, horticultură, zootehnie cât şi pentru zona de procesare şi industrie alimentară. Vom trimite, în regim de urgenţă, scrisori oficiale către toţi preşedinţii de partide şi către toţi preşedinţii de asociaţii ale fermierilor, inclusiv către Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare prin care îi invităm să demarăm, împreună, acest proces de negociere al unui Pact Naţional pentru Sectorul Agroalimentar”, a declarat Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Asociaţia Forţa Fermierilor este o organizaţie profesională legal constituită şi care reprezintă interesele tuturor categoriilor de producători agroalimentari din România, indiferent de mărime, sector sau regiune. AFF se luptă pentru drepturile şi interesele legitime a peste 20.000 de membri înscrişi direct sau care fac parte din organizaţii afiliate la Asociaţia Forţa Fermierilor.