Pădurar șpăgar! Ce pedeapsă a primit?

Un pădurar de la Ocolul Silvic Brad a fost acuzat de procurori că le-a permis unor hoți de lemn să taie din fondul forestier zeci de metri cub de lemn, totul în schimbul unor ”recompense” financiare disimulate sub formă de împrumut. L. Sorin a fost învinuit de infracțiunea de luare de mită în formă continuată, iar ceilalți 5 inculpați din dosar de dare de mită. Potrivit rechizitoriului procurorilor, angajatul Ocolului Silvic Brad a primit în perioada ianuarie 2020-martie 2020 suma totală de 700 de lei, material lemnos și servicii constând în transporturi auto, pentru ca acesta din urmă să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu, cu privire la paza fondurilor forestiere aflate în gestiunea sa, permițându-le inculpaților menționați mai sus să sustragă material lemnos în mod repetat.

Au montat camere de supraveghere în pădure

Pentru a proba vinovăția pădurarului și a celorlalți inculpați, anchetatorii au amplasat de camere de supraveghere la intrarea în pădure, au efectuat interceptări, percheziții domiciliare ori filaje. Așa au stabilit că doi dintre suspecți sunt implicați în acțiuni ilegale de tăieri masive de arbori și de furt de material lemnos, pe care îl comercializează ulterior către diverse persoane fizice și juridice din zona Brad. Polițiștii, în prezența pădurarului, a jandarmilor montani și a reprezentanților Gărzii de Mediu, au constatat că din cele 10 parcele forestiere, aflate în proprietatea Ocolului Silvic Brad, s-a tăiat ilegal peste 52 metri cub, iar valoarea totală a materialului lemnos tăiat ilegal și sustras este în sumă de 33.113 lei. Fostul șef de district în cadrul Ocolului Silvic Brad, fiind în trecut superior în funcție inculpatului, a constatat încă din toamna anului 2015 că în cantoanele gestionate de acesta se fac tăieri ilegale de arbori. Dosarul a ajuns de la Brad la Tribunalul Hunedoara iar instanța de judecată i-a condamnat pe inculpați.

Pădurarul a primit 2 ani închisoare pentru complicitate la infracțiunea de furt de arbori și 3 ani pentru luare de luare de mită, iar după adăugarea sporului s-a ales cu 3 ani și 8 luni de închisoare (https://www.rejust.ro/juris/g8gg44g53). Ceilalți inculpați din dosar au primit pedepse cu suspendare pentru dare de mită ori tăiere ilegală de arbor, decizia Tribunalului Hunedoara nefiind definitivă.