Patriciu Achimaș-Cadariu – președinte al Grupului pentru combaterea cancerului, din Parlamentul României

Senatorii și deputații au adoptat, marți, cu 396 de voturi „pentru”, proiectul de hotărâre privind constituirea Grupului pentru combaterea cancerului în cadrul Parlamentului României, din care vor face parte deputați și senatori reprezentând toate grupurile politice. Conform negocierilor care au avut loc la nivelul liderilor grupurilor parlamentare în luna decembrie 2020, președintele Grupului pentru combaterea cancerului va fi deputatul PSD de Cluj, Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu.

Grupul este format din 22 de membri – 13 deputați și nouă senatori: din partea PSD – patru deputați și patru senatori; de la PNL – patru deputați și doi senatori; alianța USR PLUS – doi deputați și un senator; AUR – un deputat și un senator; UDMR – un deputat și un senator; minorități – un deputat.

Inițiativa constituirii acestui grup a avut în vedere „preocupările la nivel mondial și european în ceea ce privește dezbaterile referitoare la politicile publice de sănătate, precum și susținerea unei reforme sustenabile a sănătății în domeniul cercetărilor pentru combaterea cancerului”. S-a ținut cont de faptul că la nivelul altor parlamente europene sunt constituite grupuri parlamentare de suport pentru a identifica și iniția măsuri legislative cu un larg consens politic și s-a avut în vedere asigurarea continuității activității Grupului pentru combaterea cancerului constituit la nivelul Parlamentului României în legislatura 2016-2020.