Peste 135.000 de oameni au ieșit în stradă, vineri seară, în orașele din provincie

0

Peste 135.000 de oameni au ieșit în stradă, vineri seară, în mai multe orașe ale țării, dar și în București, pentru a protesta față de modificările aduse la Codul penal.
PROTESTE MUREȘ
Peste 2.000 de persoane au protestat vineri seară, la Târgu Mureş, împotriva modului în care au fost elaborate şi emise OUG de modificare a Codurilor penale şi proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse, iar proteste de mai mică amploare au fost organizate în oraşele Sighişoara, Reghin şi Târnăveni.
În timpul protestelor la Târgu Mureş manifestanţii au scandat lozinci împotriva modului de adoptare a OUG nr. 13/2017, precum şi antiguvernamentale, împotriva PSD şi lui Liviu Dragnea, cum ar fi ‘PSD – Ciuma roşie!’, ‘DNA să vină să vă ia!’, ‘Abrogaţi şi plecaţi!’, ‘Jos Guvernul!’, ‘Nu vrem hoţie, vrem democraţie!’, ‘Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!’.
PROTESTE ALBA
Aproximativ 3.000 de persoane au ieşit în stradă, în judeţul Alba, protestând împotriva actelor normative adoptate de Guvern marţi, privind graţierea şi modificarea codurilor penale.
“Abrogaţi şi apoi demisionaţi, nu vom renunţa, până nu veţi abroga”, spun protestatarii. “În democraţie, hoţii stau la puşcărie”, “Două fire,două paie/ hai cu hoţii la pârnaie”, au fost câteva dintre lozincile afişate de protestatari.
Pe o ploaie măruntă, manifestanţii s-au întâlnit, ca şi în serile anterioare, în parcul din faţa Instituţiei prefectului, de unde au plecat către Cetate. După ce au străbătut peste 20 de kilometri, s-au întors la prefectura Alba.
PROTESTE SATU MARE
Peste 1.000 de persoane au protestat vineri seara în centrul municipiului Satu Mare împotriva modului în care Guvernul a adoptat marţi seara ordonanţa de urgenţă de modificare a Codurilor penale.
Protestatarii au scandat lozinci antiguvernamentale precum “Hoţii!”, “DNA să vină să vă ia!”, “Dragnea, nu uita, ţara asta nu-i a ta”, “Hoţii vin, noaptea când dormim!”, “Abrogaţi, apoi plecaţi”, având pancarte cu inscripţiile “Jos cu toţi, mama lor de hoţi”, “Ciuma Roşie”.
PROTESTE SUCEAVA
Câteva mii de persoane au mărşăluit vineri pe străzile din municipiul Suceava, în semn de protest faţă de OUG de modificare a Codurilor penale şi a proiectului legii graţierii.
Ei au scandat mesaje de solidaritate, ”Dacă vă pasă, ieşiţi din casă” , dar şi antiguvernamentale şi împotriva liderilor naţionali ai PSD şi ALDE.
PROTESTE TÂRGOVIȘTE
Circa 400 de persoane protestează, vineri seara, pe străzile municipiului Târgovişte faţă de actele normative date de guvern în legătură cu modificarea Codului Penal şi graţierea.
În faţa sediului PSD Dâmboviţa, protestarii au scandat ”PSD, ciuma roşie!”. Pe platoul Prefecturii, unii dintre tineri au scandat ”PSD şi PNL, aceeaşi mizerie!”.
PROTESTE PITEȘTI
Aproape 1.500 de oamenii participă, vineri, la un nou protest organizat la Piteşti faţă de aprobarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului penal şi Codului de Procedură penală.
Protestatarii s-au strâns iniţial în Piaţa Vasile Milea din centrul municipiului, în faţa sediului Instituţiei Prefectului Argeş, unde au scandat “Vrem justiţie, nu corupţie”, “Hoţii” şi “PSD, ciuma roşie”. Oamenii au plecat ulterior în marş prin zona pietonală din centrul municipiului până în piaţa din faţa Primăriei Piteşti, apoi s-au întors pe acelaşi traseu.
PROTESTE MARAMUREȘ
Peste 5.000 de persoane s-au strâns, vineri seară, pe o ploaie rece, în Piaţa Revoluţiei din municipiul Baia Mare pentru a protesta, în a patra zi, împotriva Guvernului şi a PSD, care au susţinut modificarea legislaţiei penale prin ordonanţă de urgenţă.
Protestatarii au adus în Piaţa Revoluţiei un sicriu, pe al cărui capac era scris “Aici odihneşte democraţia, 1989-2017”, şi un steag tricolor în miniatură. Pentru a marca momentul, iniţiatorii au împărţit lumânări şi colăcei oamenilor din piaţă, amuzaţi de această idee.
În Piaţa Revoluţiei, tineri şi adulţi au discutat evenimentele politice interne.
PROTESTE HUNEDOARA
Aproximativ 1.000 de oameni au plecat vineri seara într-un marş de protest pe principalele bulevarde ale municipiului Deva, solicitând abrogarea ordonanţei de modificare a codurilor penale şi a proiectului legii graţierii.
Participanţii la marşul din Deva poartă cu ei două cruci din lemn, mai multe pancarte şi steaguri tricolore.
PROTESTE TELEORMAN
Aproximativ 150 de persoane au ieşit, vineri seara, în centrul municipiului Alexandria manifestând împotriva adoptării de către Guvern a proiectului de lege referitor la graţiere şi a Ordonanţei de Urgenţă de modificare a Codurilor penale.
Protestatarii au anunţat că că sâmbătă ies din nou în centrul oraşului, iar duminică vor lua în calcul participarea la protest alături de cei care se strâng în Bucureşti.
PROTESTE VASLUI ȘI BÂRLAD
Peste 300 de vasluieni protestează, vineri, pentru a treia seară consecutiv, faţă de adoptarea de către Guvern a ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale.
Protestatarii, în majoritate tineri, au pornit într-un marş pe străzile oraşului strigând: ‘Infractorii, noaptea, ne-au furat dreptatea!’, ‘PSD, ciuma roşie!’, “Dragnea, nu uita/ România nu-i a ta” sau ‘Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!’.
PROTESTE GORJ
Peste 100 de persoane protestează vineri seara în Piaţa Prefecturii din municipiul Târgu-Jiu, o parte dintre acestea îndreptându-se şi către sediul PSD Gorj, oamenii fiind nemulţumiţi din cauza adoptării de către Guvern a proiectului de lege referitor la graţiere şi a Ordonanţei de urgenţă de modificare a codurilor penale.
Manifestanţii au cântat Imnul României şi au purtat asupra lor pancarte cu mesaje precum “Altă între-bare”, “Rezist”, “CCR, nu ne abandona”, “România, trezeşte-te”, “Tăriceanu şi Dragnea subminează DNA”.
PROTESTE BIHOR
Protestul orădenilor a început vineri seară cu circa 3.000 de oameni care au plecat în marş din Piaţa Unirii, organizatorii estimând că numărul lor va fi mai mare decât în serile precedente pe măsură ce li se vor alătura orădenii de pe traseu.
Protestatarii au scandat numeroase lozinci ca şi în seara precedentă, ‘PSD, ciuma roşie’, ‘DNA să vină să vă ia’, ‘Hoţii’, ‘Dragnea nu uita, Du-te cu Elodia’, ‘Ruşine să vă fie’, dar au şi cântat împreună cu cei de la Voltaj, ‘Imnul protestatarilor’ şi apoi Imnul Naţional.
PROTESTE BISTRIȚA
Aproximativ 4.000 de persoane au străbătut vineri seara, timp de două ore şi jumătate, străzile municipiului Bistriţa, pentru a protesta faţă de intenţiile Guvernului legate de graţiere şi modificarea Codului Penal, înfruntând ploaia şi ceaţa.
Oamenii au scandat “Hoţii” şi “Dragnea, nu uita, România nu e a ta”, s-a ascultat Imnul României la un megafon, iar vuvuzelele, fluierele, chiar şi o tobă au fost folosite pentru a-i mobiliza pe oameni, care nu au ţinut cont de ploaia de afară şi au venit din nou să protesteze.
De asemenea, unii protestatari au venit fie cu garoafe, fie cu lalele, pe care le-au oferit jandarmilor, aceştia la rândul lor dăruind florile doamnelor şi domnişoarelor prezente la protest.
PROTESTE PRAHOVA
Aproximativ 3.000 de persoane au plecat în marş vineri seara spre sediul DNA din municipiul Ploieşti, pe un traseu diferit faţă de cel pe care au mers joi seară, aceştia scandând “DNA”, “Hoţii” şi lozinci împotriva PSD şi a Guvernului.
Manifestanţii, între care se află foarte mulţi copii, s-au adunat, ca de fiecare dată, în centrul oraşului, au pornit în marş spre sediul PSD pe care l-au pichetat, iar apoi au plecat spre sediul DNA Ploieşti.
De asemenea, jandarmii au împărţit manifestanţilor flyere cu mesajul ‘#Nu Aşa# Jandarmeria protejează’, prin care îi îndeamnă pe protestatari să se delimiteze de cei care produc violenţe şi să se îndepărteze de zonele unde au loc conflicte.
PROTESTE SĂLAJ
Peste 1.000 de persoane au protestat vineri, la Zalău, faţă de recentele modificări legislative privind abuzul în serviciu şi graţierea promovate de Guvern, mărşăluind prin oraş peste 1.000 de persoane, numărul protestatarilor fiind în creştere faţă de zilele precedente.
PROTESTE TIMIȘ
În Piaţa Victoriei din Timişoara manifestau paşnic peste 20.000 de oameni vineri seara, în jurul orei 21,30, oamenii venind în grupuri mari din mai multe cartiere ale oraşului.
Ei scandează lozinci antiguvernamentale şi împotriva lui Liviu Dragnea: ”Să vă fie frică, ţara se ridică”, ”Abrogaţi şi plecaţi”, dar şi ”Jandarmeria, jos pălăria” şi au pancarte cu inscripţii care completează în acelaşi sens lozincile. Pe trasee, coloanele au fost însoţite de oameni de ordine şi nu au fost semnalate, până în prezent, incidente.
PROTESTE CONSTANȚA
Manifestanţii au organizat vineri seară, în jurul orei 21,00, un nou miting de protest în faţa filialei judeţene a PSD, agitând pancarte şi scandând “Zi de zi, aici vom fi!”, “Hoţii, hoţii!”, “CCR, fă ce trebuie!”, “Constanţa cere fără graţiere!”, “PSD, ciuma roşie” sau “Uniţi, salvăm toată România!”.
Activistul civic Cozmin Bârzan a declarat pentru AGERPRES că, la o jumătate de oră după ce s-a pus în mişcare, după popasul de la sediul PSD, coloana protestarilor număra peste 10.000 de manifestanţi.
Un grup de manifestanţi poartă un papirus lung de 10 metri pe care sunt înscrise mesaje de protest către liderii politici de la guvernare şi prin care se cere continuarea luptei anticorupţie şi abrogarea actelor normative de modificare a legislaţiei penale
PROTESTE COVASNA
Peste 200 de persoane au participat vineri seară la “un marş pentru democraţie” în municipiul Sfântu Gheorghe, parcurgând în grup distanţa dintre centru-Gară şi retur.
Pe întregul traseu, manifestanţii au făcut apel către concetăţeni să li se alăture şi au scandat lozinci împotriva PSD şi a Guvernului, exprimându-şi astfel nemulţumirea faţă de Ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codurilor penale şi proiectul de lege privind graţierea.
Nici marşul de vineri seară şi nici mitingurile din zilele anterioare, la care au participat aproximativ 500 de persoane, nu au fost autorizate, fiind organizate pe reţelele de socializare, sub genericul ‘Protest pentru democraţie şi justiţie în România’, şi s-au desfăşurat în mod paşnic, fără incidente.
PROTESTE CLUJ
Peste 20.000 de persoane se află vineri seara, la ora transmiterii acestei ştiri, în coloana de protestatari de la Cluj care a parcurs un marş pe străzile din jurul centrului.
Manifestanţii poartă pancarte inscripţionate cu mesaje antiguvernamentale, cer demisia cabinetului Grindeanu şi alegeri anticipate: “DNA să vină să vă ia”, “Jos Guvernul”, “Guvern de hoţi”, “PSD – ciuma roşie”.
De asemenea, protestatarii au adus cu ei goarne sau sticle de plastic în care au băgat monezi sau pietre, pe care le agită, steaguri, pancarte al căror mesaj este împotriva corupţiei.
PROTESTE DOLJ
Circa 10.000 de persoane mărşăluiau vineri seara, în jurul orei 21,45, pe mai multe străzi din Craiova în semn de protest faţă de adoptarea de către Guvern a proiectului de lege privind graţierea şi a ordonanţei de urgenţă de modificare a codurilor penale.
Protestatarii au început să se adune în centrul Craiovei în jurul orei 18,00 şi scandează “DNA să vină să vă ia”; “Afară, afară, cu mafia din ţară!”, ‘Dragnea nu uita, România nu-i a ta!’, ‘Jos corupţii!’, “PSD – ciumă roşie”; “Altă, întrebare, vrem la închisoare!”; “Hoţii, hoţii!”, “Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!”; “Să vă fie frică, ţara se ridică”. Aceştia poartă pancarte pe care se poate citi: “Refuz acest abuz”; “Ignoranţa, minciuna, prostia şi hoţia distrug România. Jos Guvernul!”, “Gratii, nu graţiere”, “Jos Guvernul!”, “Vrem anticipate”, “Aţi compromis onoarea unei istorii şi a unui popor demn, mafioţilor!” etc.
PROTESTE SIBIU
Peste 20.000 de protestatari mărşăluiesc vineri seara, în jurul orei 21,30, pe principalele bulevarde din municipiul Sibiu, potrivit unor surse oficiale.
Oamenii scandează lozinci anti-PSD şi cer în continuare demisia Guvernului, fiind nemulţumiţi de ordonanţa de urgenţă împotriva modificării Codurilor penale.
Protestele vor continua în fiecare seară, în municipiul Sibiu, până pe 15 februarie, acestea fiind autorizate, potrivit avizului dat joi, se arată într-un comunicat de presă.
PROTESTE IAȘI
Manifestanţii care s-au strâns în Piaţa Unirii din Iaşi au plecat într-un marş de protest pe străzile din centrul oraşului, iar numărul a crescut la peste 10.000 după ce şi alţi oameni s-au alăturat coloanei.
Numărul celor prezenţi a crescut rapid după ora 19,00, când se aflau la locul protestului în jur de 2.000 de oameni. De asemenea, grupuri de manifestanţi continuă să vină în piaţa centrală a municipiului Iaşi.
Manifestanţii strigă “DNA să vină să vă ia”, “Uniţi salvăm toată România”, “Hoţii, hoţii”, “Iaşiul cere fără graţiere”, “Refuz, refuz acest abuz”. Protestatarii au fluiere şi vuvuzele, precum şi pancarde cu mesaje precum “#refuz”, “Olimpicii migrează, analfabeţii guvernează”, “Şăpti lanţuri ş-o cătuşă”.
PROTESTE GALAȚI
Peste 6.500 de persoane se află în marş pe arterele principale ale municipiului Galaţi, strada Domnească şi Bulevardul Brăilei, cu opriri la Palatul de Justiţie şi Inelul de Rocadă, la final urmând să revină pe platoul din faţa Prefecturii Galaţi, de unde au plecat.
La protest participă oameni de toate vârstele, de la pensionari, la adulţi, studenţi şi copii, nemulţumiţi de actele normative promovate de Guvern în legătură cu modificarea Codurilor penale şi graţierea.
Oamenii poartă drapele naţionale, iar alţii poartă pancarde cu diverse mesaje, prin care cer abrogarea ordonanţei de modificare a Codurilor penale. Protestatarii scandează mesaje antiguvernamentale şi împotriva PSD, dar şi alte mesaje ,,Jos ordonanţa”, ,,Vrem abrogare”, ,,Afară, afară cu hoţii din ţară”, ”Jos Guvernul”, ‘Hoţii’.
PROTESTE BRĂILA
Două sute de persoane s-au adunat, vineri seara, pe platoul din Piaţa Independenţei din Brăila şi au plecat în marş pe principala arteră a municipiului, Calea Călăraşilor, protestând astfel împotriva actelor normative adoptate marţi, de Guvern, privind Justiţia.
Oamenii afişează pancarte cu lozinci anti-guvernamentale şi anti-PSD, fluieră, huiduie şi scandează ‘PSD, ciuma roşie’, ‘Hoţii’, ‘DNA să vină să vă ia!’, ‘Dacă vă pasă, ieşiţi din casă!’.
PROTESTE HARGHITA
Aproximativ 100 de persoane au protestat pentru a treia seară consecutiv în centrul oraşului Miercurea Ciuc, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de adoptarea de către Guvern a proiectului de lege referitor la graţiere şi a ordonanţei de urgenţă de modificare a codurilor penale.
Oamenii, români şi maghiari, s-au adunat pe platoul din faţa Palatului Administrativ, purtând pancarte pe care scria: ‘În democraţie hoţii stau la puşcărie’, ‘Du-te la închisoare’, ‘Dragnea nu uita, România nu-i a ta’, ‘Laşilor’ sau ‘Enough is enough’. Protestatarii au strigat şi: ‘Şobolan de noapte, ai trecut la fapte’, ‘Dacă vă pasă, ieşiţi din casă’, ‘Statul la căldură, primul pas spre dictatură’, ‘Nu staţi la căldură, şi pe voi vă fură’, ‘PSD-Ciuma roşie’, ‘Suntem paşnici, dar nu proşti’.
Printre protestatari s-au numărat atât tineri, cât şi bătrâni, o femeie de 93 de ani spunând că a ieşit în stradă pentru că nu vrea ca ţara să fie condusă de hoţi.
PROTESTE PIATRA NEAMȚ
Aproximativ 500 de protestatari au plecat, vineri seara, într-un marş prin centrul municipiului Piatra Neamţ, pentru a treia seara consecutivă, manifestând astfel împotriva adoptării de către Guvern a proiectului de lege referitor la graţiere şi a Ordonanţei de Urgenţă de modicare a Codurilor penale.
Şi de această dată, printre protestatari se află primarul Dragoş Chitic, preşedinte al PNL Piatra Neamţ, dar şi consilieri locali de la PNL şi PMP. Pentru zilele de sâmbătă şi duminică, protestul este autorizat să înceapă din faţa Casei de Cultură, de la ora 18,00, dat fiind faptul că la Teatrul Tineretului sunt programate două spectacole.
PROTESTE BRAȘOV
Numărul persoanelor care mărşăluiesc vineri seară pe mai multe străzi din Braşov, în semn de protest faţă de adoptarea unor acte normative care modifică legislaţia penală, se apropie de 10.000, potrivit unor surse oficiale
“Graţiere + Amnistie=Hrana Corupţiei”, “România se deşteaptă, puşcăria vă aşteaptă”, “DNA să vină să vă ia”, “Hoţii, Hoţii”, “PSD -Ciuma Roşie” – sunt câteva dintre lozincile scandate de protestatari, cu referire la actele normative adoptate de Guvern, marţi, seara privind modificarea Codurilor Penale şi graţierea.
PROTESTE BOTOȘANI
Aproximativ 1.000 de persoane au mărşăluit, vineri seară, pe străzile municipiului Botoşani, în semn de protest faţă de modificările adoptate de Guvern cu privire la legislaţia penală.
Oamenii au afişat pancarde cu lozinci anti-guvernamentale şi anti-PSD de genul “Cine doarme-n democraţie/ Se trezeşte în dictatură”, “România nu e liviu Dragnea” sau “Rezistăm jupâne!”

Sursă: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here