Petroșani: Constituția României încălcată GRAV!

40 de mii de petroșăneni ținuți captivi cu încălcarea unui drept fundamental – cel al liberei circulații!

-Prefectul aruncă decizia la Arafat. Curat-murdar!

-În ciuda evidențelor, același prefect care se poza cu  minerii zilele trecute, susține că nu sunt filtre și lumea poate circula liberă.

Municipiul Petroșani a fost ”blocat” la intrări și ieșiri, filtre de poliție și jandarmerie verificând mașinile în contextul declarării de la ora 8 dimineața a carantinei. Problema este că ordinul prin care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență propunea carantina n-a fost încă (ora 12.00) publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a deveni ”lege”. Practic, petroșănenii nu sunt în carantină, dar municipiul este împânzit de forțe de ordine care fac ”verificări”.

Prefectul Județului Hunedoara, Călin Petru Marian recunoaște că ordinul privind instituirea carantinei n-a fost publicat în M.O. , dar la fel de senin spune și că nu sunt filtre. Când i se atrage atenția că se încalcă un drept fundamental al cetățeanului prevăzut de Constituție,  Călin Petru Marian aruncă decizia către Arafat.

Citiți și vă minunați!

Convorbirea telefonică între redactorul Observatorul Național și prefectul de Hunedoara, Călin Petru Marian:

Marți, 23 martie 2021, ora: 12.10

Redactor: Când a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea de carantinare a Petroșaniului?

Prefect: Urmează să fie publicată, n-a apărut în Monitor, doar ordinul comandantului semnat de Arafat.

Red: Semnat de Arafat… Deci nu este publicat, dar nu se încalcă astfel dreptul la libera circulația a celor 40 de mii de cetățeni?

Prefect: Nu! Încă nu am făcut filtre și nu sunt oameni în dispozitiv…

Red. Sunt filtre la intrările în Petroșani…

Prefect: Da, dar nu oprește pe nimeni. Doar facem sondaje…Eu știu foarte bine ce face Poliția și Jandarmeria, nu au ordin să facă filtre decât la apariția în Monitorul Oficial.

Red. Sunt filmări când opresc oameni…

Prefect: Pot să oprească, dar asta nu înseamnă că opresc pe toată lumea. Se fac patrulări pentru respectarea normelor în vigoare, dar nu înseamnă că suntem oficial în carantină până nu apare în Monitorul Oficial. (…) Vă spun că nu sunt, bine! Că tot vă deplasați toată ziua … Dacă sunt la fața locului, sunați!

Red. Vă asumați situația dacă este așa cum zic?

Prefect: Eu îmi asum, eu și cu șefii Poliției și Jandarmeriei!

 

Îi confirmăm prefectului că filtrele nu făceau sondaje (avem probe temeinice de la fața locului). Totodată, noi considerăm că un oficial guvernamental trebuie să fie primul la respectarea legilor și drepturilor fundamentale. Dacă era doar un ”sondaj”, un exercițiu, domnia sa trebuia să ne informeze, să ne putem desfășura activitățile ca într-o zi normală.

Nu negăm că sunt necesare măsuri pentru protejarea sănătății populației, nu suntem abilitați să le stabilim noi oportunitatea, dar putem veghea la respectarea legalității lor. Carantina ilegală, cel puțin până la orele prânzului, a ținut acasă sute de elevi, pentru că școlile s-au supus obligațiilor stabilite în ordinul de carantinare. Alte sute de părinți n-au putut merge la muncă iar lista efectelor bâlbâielilor poate continua.