Polițistul Gabriel Bașta- arestat pentru mită și contrabandă, în arest de sărbători

Ofițerul din cadrul Poliției Petroșani ar fi luat mită de nu mai puțin de 41 de ori susțin procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Hunedoara. Aceștia l-au reținut pe polițist în urma unui flagrant efectuat la Petroșani. Bașta Gabriel a fost arestat preventiv iar procurorii DIICOT Hunedoara au cerut acum prelungirea măsurii preventive. Cererea a fost soluționată de Tribunalul Hunedoara iar Bașta a făcut contestație și va afla dacă își va petrece sărbătorile acasă sau după gratii.

”În baza art. 234 Cod procedură penală rap. la art.236 Cod procedură penală, prelungește măsura arestării preventive luată faţă de inculpatul Bașta Gabriel, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (41 de acte materiale) şi complicitate la contrabandă asimilată, pe o perioadă de 30 de zile”, se precizează în minuta instanței. Polițistul ar rămâne după gratii până cel puțin în data de 5 ianuarie 2024, asta dacă nu va reuși să convingă Curtea de Apel Alba Iulia că poate fi cercetat sub o altă măsură preventivă mai puțin restrictivă. De altfel, Gabriel Bașta a cerut înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura preventivă a arestului la domiciliu sau cu cea a controlului judiciar. Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara au dispus reținerea a 11 inculpați, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă, luare de mită, în formă continuată, complicitate la contrabandă asimilată și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.
”Sifona” date din dosare?
”S-a reținut că, în anul 2022, șase dintre inculpați, au constituit, pe criterii familiale, un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii infracțiunii de contrabandă cu țigarete. Membrii grupului infracțional, sub coordonarea unuia dintre inculpați și având sarcini stabilite de acesta au achiziționat țigarete de contrabandă din Ucraina, pe care le-au transportat, distribuit și comercializat preponderent stradal, în mai multe localități din județele Hunedoara și Alba, prețurile pentru un pachet variind între 8 și 14 lei, în funcție de sortiment și cantitatea achiziționată. Din cercetările efectuate a mai rezultat faptul că alți patru inculpați, neafiliați grupului infracțional, au comercializat în mod repetat, țigarete de contrabandă, provenite din spațiul extracomunitar. În aceeași cauză, se efectuează cercetări cu privire la un inculpat, agent de poliție, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (41 de acte materiale), complicitate la contrabandă asimilată și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, constând în aceea că, în perioada 2018 – 06.11.2023 a primit în mod direct, sume de bani cuprinse între 500 de lei și 2000 de lei în schimbul cărora a oferit protecție unor persoane implicate în activitatea ilicită de contrabandă cu țigări, furnizându-le informații despre efectuarea unor percheziții, dispunerea de măsuri preventive sau acțiuni de control ce urmau a se desfășura la operatori economici din zona Văii Jiului. La data de 06.11.2023, a fost prins în flagrant în timp ce a primit mită suma de 1000 de lei în scopurile menționate”, a informat DIICOT- Biroul Teritorial Hunedoara.