PREMIANȚII FĂRĂ PREMII – ediția a 50-a  

 
Este cunoscut ca fiind doctorul care tăia gâtul pacienților pentru ca aceștia să poată trăi mai departe. A lucrat mai bine de jumătate de secol în medicină, domeniu în care a performat, mărturie stând sutele de vieți salvate în urma inervențiilor chirurgicale. Competența profesională și devotamentul doctorului Valeriu Marcu au fost rapid cunoscute în domeniu, Institutul Oncologic de la Cluj-Napoca redirecționa către Spitalul din Deva cazuri pe care nu le putea aborda în clinica de acolo. S-a pensionat în urmă cu puțini ani, dar și astăzi mai este căutat de colegii săi pentru a se pronunța cu privire la cazurile mai deosebite. Face lucrul ăsta în mod gratuit.
A încerca să vorbești despre medicul Valeriu Marcu presupune și asumarea riscului de a prezenta trunchiat activitatea și biografia lui, ceea ce ar fi o nedreptate. Pe de altă parte, spațiul și timpul sunt limitate și trebuie să ne rezumăm la a spune că acest om a redat speranță, ba chiar viață multor oameni atunci când puțini se încumetau să dea un prognostic optimist. A acceptat cu greu, de fapt după o chibzuință temeinică, să vină să-l cunoaștem. Omul care a tăiat în carne vie are emoții să se întâlnească cu oamenii care-l apreciază.
Sâmbătă, 24 ianuarie 2015, ora 11.00, domnul doctor Valeriu MARCU vine să îl cunoaștem. Aveți ocazia să îl priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.
 
La finalul ediției vă propunem o horă a unirii, în care să ne prindem toți cei prezenți, marcând momentul istoric al Unirii Principatelor Române.
 
Marcu Valeriu, biografie
P.: Med. primar O.R.L.; N.:Arad, jud. Arad, 25.02.1940
1954-56 Şc. Medie Mixtă de 10 ani Hunedoara
1956-62 Fac. de Med. Generală Timişoara
1975 Curs de perfecţionare în chirurgia laringiană Centrul Med. de Fono+Audologie şi Chirurgie funcţională ORL Bucureşti
1991 Examen de primariat ORL
1993 Bursă prin Comunitatea Europeană la Institutul Bordet, Secţia de Chirurgie Cervico facială din Bruxelles
1998 Dr. în şt. med. UMF „I. Haţieganu” Cluj-Napoca
1962-66 Med. med. generală adulţi, Circa sanitară Lunca Cernii, jud. Hunedoara, zonă fără curent electric şi cu cea mai apropiată staţie de autobuz la 12 km, formată din 13 sate şi cătune unele greu accesibile, iar urgenţele pt. Spit. din Haţeg erau transportate între 12 şi 20 de km cu căruţa sau călare până la locul accesibil ambulanţei;
1966-67 Med. med. generală, Circa sanitară urbană 1, Hunedoara
1967-70 Med. secundar ORL Clinica Colţea Bucureşti
1970-87 Med. specialist ORL Secţia ORL Spit. Mun. Hunedoara
1987-2010 Med. specialist ORL/Med. primar ORL/Şef secţie ORL Spit. Jud. Deva; Colab. cu Instit. Oncologic Cluj-Napoca: o parte din cazuistica diagnosticată cu cancer la Instit. Oncologic era direcţionată către Secţia ORL a Spitalului din Hunedoara pt. intervenţie chirurgicală; part. la numeroase congrese şi conferinţe; PD.: A introdus în premieră chirurgia laringiană în cancerul de laringe şi chirurgia cervico facială la Hunedoara (1970) şi Deva (1987); Pb.: diverse comunicări şi filme cu tehnica chirurgicală folosită în adenopatia laterocervicală fixată;
Premii: Evidenţiat în Munca Medico-Sanitară, insignă conferită de Ministerul Sănătăţii (1980), Diplomă de excelenţă Coleg. Jud. al Med. Hunedoara – Deva (2008), Medalia aniversară „100 de ani de la Înfiinţarea Soc. Române de ORL” din partea Soc. Române de ORL şi chirurgie cervico facială (2008), Diplomă de excelenţă Spit Jud. Deva (2010); M.: Soc. Română de ORL şi Chirurgie cervico facială; H.: pian, muzică; L.: germană; Email.: gabimmm2004@yahoo.fr
 
Valeriu Marcu este doctorul care cântă la pian
23 aprilie 2010
 
Hunedoreanul medic primar ORL are mai mult de jumătate de secol de activitate medicală. Atunci când nu lucrează cu bisturiul, foloseşte clapele pianului. Doctorul Valeriu Marcu a devenit cunoscut după ce la doar 30 de ani a realizat prima operaţie de cancer la gât din judeţ.
 
Activitatea sa profesională a fost mai mult decât prolifică, meritele sale fiind recunoscute şi peste hotare. În cei 54 de ani de activitate (aici intrând şi perioada studenţiei), 42 i-a dedicat secţiei ORL, unde a „semnat” peste 350 de intervenţii chirurgicale. Puţini cunosc însă omul din spatele halatului alb. De origine austriacă, Valeriu Marcu a iubit dintotdeauna muzica, în special pianul. „Pe vremea părinţilor mei, soţia lua lecţii de pian ca să-şi încânte şi să cânte soţului. Prin urmare, eu am fost îndreptat spre pian încă de la vârsta de trei ani, însă abia la 15 ani a început să-mi placă”, a spus medicul. Când a terminat liceul, a vrut să facă Conservatorul. Chiar dacă a cochetat puţin şi cu Politehnica, în cele din urmă a ajuns la Facultatea de Medicină.
 
A plecat la Timişoara cu pianul după el, dădea concerte, împreună cu alţi tineri, pentru studenţii medicinişti. Vrând să fie alături de părinţi, după studenţie a ales să profeseze la Lunca Cernii. Avea în subordine 13 cătune pe care le străbătea fie cu şareta, fie călare.
 
Acea perioadă de patru ani a fost memorabilă. Atunci când a trebuit să-şi aleagă specializarea, a ales ORL pentru că îl pasiona chirurgia cervico-facială. A făcut secundariatul la Bucureşti, oraş în care s-a plimbat timp de trei ani cu un Volkswagen, cadou primit de la o mătuşă din America. „Salariul pe care-l aveam nu-mi ajungea decât să-i fac plinul atunci când veneam acasă”, şi-a amintit Valeriu. Colecţionează pipe Datorită pasiunii şi priceperii sale primea bolnavi de la Institutul Oncologic din Cluj cărora nu li se mai dădea nicio speranţă de viaţă. Unii dintre ei au trăit zeci de ani după ce au trecut prin mâna doctorului Marcu. Cum era de aşteptat, isprăvile sale au ajuns la urechile colegilor din Deva, care l-au invitat la spitalul judeţean, acolo unde profesează şi în prezent. Anul acesta se va pensiona însă. Va reveni la vechea sa pasiune. „Vine o vreme când e bine să gândeşti şi altfel. Am depăşit jumătate de secol de activitate. De ce să nu mă retrag la ce am început, adică la pian?!”, a spus doctorul.
 
Atunci când nu cântă la pian, are grijă de colecţia sa de pipe, moştenită de la străbunii ce au trăit în vremea împărătesei Maria Tereza a Austriei. Ce mai veche pipă datează din anul 1810.
 
Întrebări şi răspunsuri
 
De ce consideraţi perioada în care aţi profesat în Lunca Cernii memorabilă?
Pentru că am jucat atât rolul de moaşă, ascultând inimile micuţilor încă nenăscuţi cu o pâlnie de lemn, cât şi pe cel de stomatolog. Îmi aduc şi acum aminte de o naştere pelvină. Întrucât era iarnă şi mă aflam cu mama într-o căruţă, pur şi simplu a trebuit să stopez cu mâna ieşirea copilului până am reuşit să ajungem la dispensar.
 
Care a fost cea mai lungă operaţie pe care aţi efectuat-o? S-a întâmplat acum aproximativ trei ani, când am stat stat în sala de operaţii 12 ore. Ce veţi face când veţi fi pensionar cu acte în regulă? Intenţionez să-mi scriu memoriile. Am atât de multe lucruri de spus, întâmplări deosebite care ar trebui puse pe hârtie.
 
Ce-i place „Exceptând medicina şi pianul, întotdeauna mi-au plăcut drumeţiile. Oriunde am mers cu familia, am întins cortul. Când era copilă, fiicei mele îi plăcea foarte mult acest lucru”, a spus Valeriu.
 
Ce nu-i place „Nu-mi place incorectitudinea celor din jur, nu pot accepta oamenii care se încadrează în această categorie”, a spus Valeriu.
 
Profil
Născut. 25.02.1940, Arad.
Studii. Facultatea de Medicină Timişoara, doctorat susţinut la Cluj Napoca.
Familie. Căsătorit, o fiică.
adevarul.ro/locale/hunedoara/valeriu-marcu-doctorul-canta-pian-1_50acfec77c42d5a6638d4d55/index.html
 
Despre proiectul „Premianții fără premii”
E vremea să facem ceva.
A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.
Probabil vă întrebați cine sunt acești premianți și de ce nu au premii. Ei sunt oamenii de lângă noi pe care toți îi văd și nimeni nu-i „ascultă”. Tăcuți duc România mai departe. Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor fără ca ei să fie cunoscuți. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi. Nu vor premii, nu au primit, nu știu că munca lor e prețuită de ceilalți și de aceea trebuie să le spunem asta.
Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi necunoscuţilor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.
Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României.
 
DEVA
20 IANUARIE 20