Preotul Braicău din Vulcan îi îndeamnă pe enoriași să-l voteze pe masonul Gheorghe Ile

Preotul Mircea Braicău din municipiul Vulcan se implică direct în alegerile locale și nu ține cont de ordinele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care interzice preoților să facă politică în biserică.
Prezent la slujba de duminică, primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, a beneficiat de ruga preotului Mircea Braicău. Ulterior preotul i-a îndemnat pe enoriași să îl voteze pe primarul Gheorghe Ile.
Preotul Mircea Braicău slujește în Biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, dar încălcarea regulilor impuse de Sfântul Sinod îi poate aduce excluderea din biserică.
Potrivit Sfântului Sinod al BOR, în calitate de cetăţean şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea de a participa la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele comun. În vederea respectării opţiunilor politice ale credincioşilor săi, preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică faţă de problemele cu caracter politic. Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret.
Mai mult, în conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale şi să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local.
Astfel, preotul Mircea Braicău din Vulcan ar putea fi exclus din sânul Bisericii Ortodoxe Române.
sursa: 101reporteri.ro