Președinția olandeză a UE trebuie să dovedească mai multă ambiție în criza migrației

Președinția olandeză a UE are un rol crucial în armonizarea pozițiilor statelor membre în problema refugiaților, scopul primordial fiind salvgardarea spațiului Schengen, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în declarația scrisă pe care a transmis-o plenului Parlamentului European în cadrul dezbaterilor de miercuri prilejuite de preluarea de către Olanda a Președinției UE pentru următoarele 6 luni.
„Astăzi, spațiul Schengen este în pericol, iar colapsul lui înseamnă colapsul Uniunii. Președinția olandeză își preia mandatul într-o perioadă caracterizată de provocări fără precedent pentru UE. Cea mai importantă prioritate a acesteia, abordarea integrată a problemei migrației și a securității internaționale, este corect stabilită, dar nu reflectă îndeajuns caracterul urgent al măsurilor necesare. Avem nevoie de mai multă ambiție”, consideră deputatul european. În opinia sa, UE trebuie să admită eșecul pe care l-a înregistrat în tratarea crizei refugiaților, nereușind să formuleze un răspuns comun european în această chestiune.
„Trebuie să spunem răspicat: nu toți migranții care vin în Europa pot să rămână în Europa. Avem nevoie de o regulă clară pentru a distinge între refugiați și migranții economici. Avem datoria morală să oferim protecție refugiaților din Siria, dar trebuie să identificăm migranții economici care trebuie îndrumați înapoi spre țările lor de origine. Mecanismul Dublin trebuie revizuit de urgență pe baza propunerii CE așteptată pentru luna martie. Este nevoie de o reformă radicală a Frontex, care să ducă la protejarea eficientă a granițelor externe ale UE. Astfel, salvând spațiul de liberă mișcare, împiedicăm dezintegrarea Uniunii noastre”, a mai arătat Winkler în declarația sa.
Declarația deputatului european al UDMR vine pe fondul îngrijorărilor exprimate de liderii UE referitoare la pericolul destrămării spațiului de liberă circulație sub presiunea măsurilor luate de mai multe state membre sub presiunea valurilor de migranți, dar și a recentei decizii a autorităților de la Viena de a suspenda temporar Acordul Schengen.