PRIMĂRIA ORAȘULUI PETRILA – ANUNȚĂ LANSAREA APLICAȚIEI PENTRU PROGRAMUL START

„Este un alt pas important pentru dezvoltarea integrată a Văii Jiului. Această solicitare pe care am făcut-o, vine în urma întâlnirii pe care am avut-o la Bruxeles, la cea de-a 5 reuniune a platformei pentru zonele carbonifere în tranziție.
Sper și îmi doresc ca în viitor Valea Jiului să aibe o singură administrație publică”, a declarat Vasilică Jurca, primarul Orașului Petrila.
Aplicația pentru progrmul START depusă împreună de primăriile din Valea Jiului, a fost selectată pentru a beneficia de asistență tehnică din partea Secretariatului Platformei Regiuni Miniere în Tranziție( Comisia Europeană).
Reprezentanții celor 6 unități administrativ teritoriale s-au întâlnit de mai multe ori în lunile august și septembrie și au lucrat împreună pentru definitivarea aplicației prin care au solicitat suport tehnic pentru identificarea, elaborarea și dezvoltarea de proiecte integrate(alternative viabile și durabile) pentru Valea Jiului.
Proiectele care urmează a fi identificate în cadrul programului START vor fi integrate în cadrul strategiei de dezvoltare a Văii Jiului(strategie în lucru la Ministerul Fondurilor Europene) și vor putea fi finanțate cu bani europeni în cadrul exercițiului financiar 2021-2027.
Dintre rezultatele urmărite: o listă de 25 de proiecte iidentificate și dezvoltate(exemple domenii tematice-transormarea sistemului energetic și tehnologii alternativa, turism, agrement și sport, Infrastuctură publică urbană,mobilitate și conectivitate, Angajare și forță de muncă) 2 consultări publice organizate la nivelul regiunii, organizare unei conferințe la care să fie invitați primari din alte regiuni cu caracteristici similare care au trecut printr-un proces de tranziție,identificarea de propuneri pentru înființarea unei structuri asociative de tip ADI.
Aplicația a fost însoțită de scrisori de sprijin din partea Universității Petroșani, Greenpeace România, Bankwatch România, Consiliul Județean Hunedoara, ong-urilor locale din Valea Jiului și dinpartea Ministerului Fondurilor Europene.