Primăria Petroșani: Cheltuieli reduse cu aproape 40%

Cu proape 40% a fost nevoită Primăria Petroșani să reducă nivelul cheltuielilor, inclusive de la capitolul investiții. Bani ar fi suficienți. Pe hârtie doar, pentru că în realitate Guvernul nu și-a onorat promisiunile legislative. Grav este că, fără o rectificare bugetară pozitivă, sunt în pericol chiar și indemnizațiile persoanelor cu handicap, plasate tot în sarcina dministrațiilor publice locale.
Primarul Tiberiu Iacob – Ridzi a fost prezent, împreună cu o delegație a Asociației Municipiilor din România, la Guvernul României, la o întrevedere cu Primul Ministru Viorica Dăncilă.
”Scopul principal a fost acela al rectificării bugetare, pentru că autoritățile publice locale nu au primit ceea ce s-a promis anul trecut. Cel mai concludent exemplu este că, pe noul buget pe 2019, ni s-a promis o cotă de 60% din impozitul pe venit (IV), care să vină la bugetele locale. Pe primele 3 luni ale anului 2019, cotele au venit tot de 41,75% așa cum a  fost în 2018. Nu ni s-a dat 60% din IV și am solicitat acest lucru, pentru că nu este nici corect și nici normal să încasăm mai puțin decât scrie legea bugetului national. Am cerut la rectificare să se țină cont de echilibrarea bugetelor din TVA sau din alte surse, pentru că ni s-au dat acești 60% pe hârtie din IV, dar ni s-a dat și sarcina de a plăti 100% indemnizațiile persoanelor cu handicap. Pe hârtie bugetul se închide cu aceste sume, dar niciodată nu vom putea încasa 100%. Nu o să avem bani să putem să plătim până la sfârșitul anului ceea ce ni s-a dat ca responsabilitate. Este o problemă care trebuie rezolvată la următoarea rectificare. O altă problemă ridicată a fost cea a Ordonanței 114. În principiu e vorba despre firmele care lucrează în construcții și faptul că salariul minim este de 3000 de lei. Două aspecte care afectează în mod direct bugetele locale. Unu la mână, toate contractele pe care le-am avut în derulare sau contractare au trebuit să fie majorate cu diferența de manoperă de la salariul minim de 2153 la 3000 de lei. Pe lângă acest lucru, impozitul pe venit la aceste firme practic este zero. Nu se mai ia impozit pe venit la cei care lucrează în construcții și atunci bugetul local e afectat din două direcții. Este o chestiune care trebuie să o reglementeze Guvernul și să ne dea această diferență de bani”,a  declarat primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi.
Potrivit unei simulări făcute de AMR pe un eșantion de 52 de municipii din România, Petroșaniul este pe primul loc la reducerea cheltuielilor bugetare pe 2019 în raport cu 2017, an la care se face raportarea pentru că atunci a intervenit bulversarea sistemului financiar.