PRIMĂRIA PETROȘANI – Consiliul Local Petroșani a aprobat astăzi proiectul de hotărâre privind amenajarea de Insule supraterane încasetate cu containere de 1.1 metri cubi, care va fi depus pentru finanțare

39 de insule ecologice digitalizate pentru deșeuri vor fi amenajate în tot atâtea locații din municipiul Petroșani, cu fonduri europene, prin PNRR.
Consiliul Local Petroșani a aprobat astăzi proiectul de hotărâre privind amenajarea de Insule supraterane încasetate cu containere de 1.1 metri cubi, care va fi depus pentru finanțare.
Acest sistem suprateran de colectare selectivă a deşeurilor pentru toate cele 5 fracții – biodegradabil; rezidual; sticlă; plastic şi metal; hârtie şi carton – elimină numeroase probleme în spațiile desemnate colectării. Insula ecologică este un ansamblu de containere digitalizate destinate colectării separate a deșeurilor, iar accesul este asigurat pe bază de cartele electronice, ce vor fi distribuite utilizatorilor. Sistemul reduce în mod semnificativ mirosurile neplăcute, riscul de vandalizare al containerelor interioare, riscul apariției rozătoarelor și animalelor fără stăpân sau sălbatice. Totodată, au un aspect modern ce se încadrează perfect în orice peisaj urban sau rural.
Odată cu finanțarea acestui proiect, Primăriei Municipiului Petroșani îi revine obligația de a suporta cheltuielile de mentenanță a investiției pe o perioadă de minimum 5 ani de la data efectuării ultimei plăți, dar și de a asigura cofinanțarea proiectului, respectiv finanțarea cheltuielilor neeligibile care decurg din implementarea proiectului, dacă este cazul.
De precizat că, pentru început, platformele clasice de colectare a deșeurilor nu vor fi desființate în toate zonele unde acestea sunt amplasate, în condițiile în care acest sistem prevede câte un singur container pentru fiecare dintre cele 5 fracții, iar în unele locații este necesar un număr suplimentar de containere pentru deșeuri menajere.