PRIMĂRIA PETROȘANI – INVITAȚIE LA MUZEUL MINERITULUI

Investiția cu fonduri europene de la Muzeul Mineritului din Petroșani, unic în România prin specificul său, își arată roadele. Numărul vizitatorilor s-a dublat, chiar și pe fondul pandemiei de COVID- 19, din cauza căreia anul trecut, timp de 5 luni, instituția culturală a fost închisă, iar mai apoi a fost obligatorie aplicarea unor reguli stricte de protecție sanitară, stabilite la nivel național.
Pe întreg parcursul anului 2017 – ultimul an în care muzeul a fost deschis publicului înaintea începerii amplelor lucrări de reabilitare ale instituției – Muzeul Mineritului a fost vizitat de 1.980 de persoane.
Muzeul Mineritului Petroșani a fost redeschis circuitului public la 1 iunie 2021. Iar în cele 7 luni ale anului 2021, respectiv în perioada iunie – decembrie, au trecut pragul ineditului muzeu din Petroșani 3.487 de vizitatori.
Astfel, în 7 luni ale anului 2021 instituția de cultură a fost vizitată (cu toate rigorile pandemiei) de un număr aproape dublu de vizitatori față de cele 12 luni ale anului 2017.
Prin implementarea, de către Primăria Municipiului Petroșani, a unui proiect în valoare de aproape un milion de euro, Muzeul Mineritului a fost complet transformat.
Cu ajutorul acestei investiții derulate cu fonduri europene s-au realizat: reabilitarea clădirii muzeului, compusă din demisol, parter și pod, prin executarea unor lucrări de reparații, intervenții de consolidare și intervenții structurale; accesibilizarea imobilului pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, prin realizarea unei platforme-ascensor automate în zona accesului principal și amplasarea unui lift interior care asigură accesul de la demisol până în pod; dotarea muzeului cu mobilier pentru expunerea și protejarea patrimoniului cultural și cu instalații, echipamente și dotări pentru asigurarea utilităților și a condițiilor de climatizare, siguranță la foc și antiefracție; amenajarea zonei exterioare – alei, trotuare, spații verzi, realizarea unei platforme betonate pentru prezentarea de exponate și un spațiu tip piațetă în fața clădirii.
Dincolo de spațiul expozițional, Muzeul Mineritului spune și povești, pentru care s-au alocat spații speciale, bine gândite și puse în valoare, alături de cele pentru exponate, care în proporție de peste 98% sunt originale.
Vă așteptăm și în acest an să treceți pragul Muzeului Mineritului, unde, alături de o echipă de profesioniști în domeniu, puteți să aflați istoria industriei extractive de pe aceste meleaguri, dar nu numai.
PROGRAMUL DE FUNCȚIONARE AL MUZEULUI în 2022:
Miercuri, Joi, Vineri: între orele 9.00 -17.00 (ultimul tur de la ora 16.00);
Sâmbătă: 10.00 – 15.00
Duminică: 10.00 – 14.00
TARIFE:
Copiii până la 18 ani, precum și studenții – pe baza carnetului de student și însoțitorii grupurilor de copii – 5 lei.
Adulții vor achita o taxă de intrare de 10 lei, iar pentru pensionari tariful este redus cu 50%. Conform legii, persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora beneficiază de acces gratuit, indiferent de vârstă.