Proprietarul unei păduri, condamnat pentru că a tăiat-o ilegal

Doi bărbați din Valea Jiului au fost condamnați la închisoare pentru că au defrișat o pădure din zona Uricani, proprietatea unuia dintre ei, dar nu aveau și autorizația necesară pentru a tăia arbori. Proprietarul pădurii și patronul firmei de exploatare cu care bătuse palma au primit pedepse cu suspendare, însă despăgubirile pe care le au de achitat Ocolului Silvic Lupeni sunt usturătoare.

”Inculpatul dentine în proprietate suprafața de 10.400 mp teren cu vegetație forestieră în zona cunoscută sub denumirea Valea de Brazi, pădure care face parte din fondul forestier național. În baza contractului de vânzare cumpărare încheiat între inculpat şi societatea (…), Ocolul Silvic Lupeni a eliberat autorizația de exploatare potrivit căreia a autorizat ca de pe terenul inculpatului să fie exploatată masă lemnoasă având un volum brut de 59 mc pe o suprafață de 9,14 ha, respectiv 22 arbori marcați. (…) Exploatarea masei lemnoase a început la data de 25.03.2016, când inculpatul s-a deplasat împreună cu angajații inculpatului (administratorul firmei) şi a doborât trei fagi care nu erau marcați și care au fost transportați din pădure”, se arată în dosar.

Ulterior au continuat să taie ilegal arbori iar când unul dintre pădurari l-a luat la întrebări, proprietarul a replicat că pădurea respectivă este proprietatea sa. Pe fir a intrat și Garda Forestieră și a descoperit zeci de arbori tăiați ilegal, astfel că a fost sesizată și Poliţia Uricani. Paguba creată se ridică la peste 36 de mii de lei.

În fața judecătorului de la Petroșani, proprietarul a susținut că a tăiat doar un arbore nemarcat. Cei doi au făcut apel la condamnarea dictată de Judecătoria Petroșani, dar n-au avut succes nici la Curtea de Apel Alba Iulia. Instanța a respins acțiunea ca nefondată.