Rareș Fortuneanu: ”Vreau ca jucătorii mei de la națională să fie gladitori”

Naționala masculină de handbal pornește din nou la drum pentru a obține calificarea la un turneu final continental.

Aproape trei decenii au trecut de la ultima prezenta a ”tricolorilor” la Euro, iar selecționerul Rareș Fortuneanu spune că echipa va avea un plus de determinare, dorință și motivație pentru a câștiga biletele pentru competiția din Ungaria și Slovacia, din 2022.

” Acum lucrez cu cei din staff-ul federației să abordăm cât mai bine campania de calificare la europeanul din 2022. Norocul ți-l faci tu, dar deviza mea este multă muncă și determinare. La ora meciului cu Suedia sperăm să fie jucătorii cât mai bine pregătiți, deși nu vom avea multe zile de pregătire. Din punct de vedere al motivației spun doar atât: 26 de ani de când România nu a mai fost la un Campionat European. Pentru unii ar fi primul turneu final major, pentru alții ar fi ultima experiență la o astfel de competiție, iar mariajul dintre experiență și entuziasm trebuie să ne dea o motivație suplimentară. Sper să vedem gladiatori pe teren în toate jocurile de calificare” – Rareș Fortuneanu, selecționer naționala masculină de handbal a României.

Dacă lucrurile nu vor fi date peste cap din nou de Pandemia de Coronavirus, campania de calificare va debuta la începutul lui noiembrie, iar ”tricolorii” se vor confrunta cu Suedia, Muntenegru și Kosovo.

” Tragerea la sorți este bună, Suedia este favorită, noi ne vom bate cu Muntenegru. Echipa Muntenegrului este una de luptători și noi trebuie să răspunde cu aceeași monedă să-i învingem, nu trebuie să ne dăm la o parte din luptă. Handbalul este un sport fizic, în apărare se duc luptele cele mai grele, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Dacă reușim să-i determinăm să facă un pas în spate, să avem ascendent psihologic, jumătate din meci este rezolvat. Naționala din Muntenegru are un stil de joc incomod, mai ales pe teren propriu. Ei joacă de 2-3 ani la competițiile majore, au reușit să bată naționala Serbiei, au pierdut cu Croația la șapte goluri, dar au fost în meci până în minutul 50. Este o națională cu multă experiență, dar eu cred că meciul de acasă cu ei va fi determinant pentru această campanie de calificări la Europeanul din 2022” – Rareș Fortuneanu, selecționer naționala masculină de handbal a României.

Obiectivul suprem: calificarea la Jocurile Olimpice

Antrenor în campionatul Franței, la St. Raphael, selecționerul primei noastre reprezentative și-a stabilit obiective importante și constante la națională.

” Mi-aș dori calificări cu echipa națională la europene, mondiale și Jocurile Olimpice într-un viitor apropiat. Poate sună pretențios, dar o simplă prezență sporadică nu ne ajută enorm. O să intrăm într-o monotonie descendentă, dacă nu reușim mai multe calificări la rând la turneele finale. Nu va fi benefic. Stabilitatea performanțelor este cel mai greu de obținut. Atunci când ai calificări la rând, intervine și experiența și atunci poți avea și obiective mai îndrăznețe” – Rareș Fortuneanu, selecționer naționala masculină de handbal a României.

I-a fost dor de handbal

Pandemia de Coronavirus care a cuprins Mapamondul a dat peste cap sportul la nivel mondial, iar handbalul nu a făcut notă discordantă. Luni bune, toți practicanții acestei discipline s-au văzut nevoiți să stea departe de sală.

Rareș Fortuneanu a fost în aceeași situație, dar a încercat să vadă partea plină a paharului.

” O perioadă specială, nimeni nu se aștepta la așa ceva, am putut să ne odihnim și să petrecem timp cu familia, ceea ce de obicei nu reușeam. Am putut să observ unele lucruri din afara contextului handbal. Sper să nu mai existe perioade de întrerupere pentru că tuturor ne-a fost dor de handbal” – Rareș Fortuneanu, selecționer naționala masculină de handbal a României.