Robert Glință: “Țintesc medalia olimpică la Tokyo”

Final perfect de sezon pentru Robert Glință! Înotătorul a cucerit medalia de bronz la Campionatele Europene în bazin scurt de la Glasgow (4-8 decembrie), în proba de 100m spate. În vârstă de 22 de ani, Glință țintește o medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Medalia de bronz cucerită la Glasgow în proba de 100m spate (50,30 secunde), dar și locul patru în finala de 50m spate (23,24 secunde), îi dau speranțe pentru anul viitor.

“Medalia aceasta cântărește destul de mult, având în vedere că am avut parte de schimbări radicale în ultima vreme și a fost un sezon foarte încărcat, plin de competiții în bazin de 25m. Este foarte satisfăcător că am venit acasă cu o medalie de bronz. Prin felul în care am abordat probele, și de 50m și de 100m, sunt optimist pentru sezonul în bazin lung și pentru Jocurile Olimpice. Sunt mulțumit, am fost foarte aproape de cei mai buni timpi ai mei” – Robert Glință, vicecampion european la înot.

Schimbare de staff tehnic

Robert Glință a trecut în această toamnă printr-o schimbare radicală a staffului tehnic. În septembrie, a schimbat antrenorul principal, antrenorul secund și preparatorul fizic. De pregătirea fizică se ocupă acum tatăl său iar de antrenamentele în apă se ocupă Mugur Tomescu. Glință lucrează în continuare cu același psiholog. Echipei sale i s-a alăturat cercetătorul Pierre de Hillerin, cu care lucrează pe simulator pentru perfecționarea procedeului în apă.

“Chiar dacă pregătirea tactică s-a schimbat, pot spune că sunt mulțumit de rezultatele obținute. Mă bucur și mă mulțumesc cu tot ce am și încerc să fructific la maxim toate oportunitățile care mi se ivesc, ca să obțin cel mai bun rezultat posibil” – Robert Glință, vicecampion european la înot.

Finală la Rio, medalie la Tokyo

Vicecampion european în bazin lung, Robert Glință va bifa la Tokyo cea de-a doua sa participare la Jocurile Olimpice. Avea doar 19 ani la ediția de la Rio. Glință a produs atunci supriza de a se califica în finala probei de 100m spate, pe care a încheiat-o pe locul al 8-lea. La Tokyo, obiectivul este chiar medalia olimpică.

“Acea finală, chiar dacă a fost o surpriză și pentru mine, nu poate decât să mă împingă la un obiectiv mai sus de atât. Am progresat foarte mult, am acumulat mult mai multă experiență și informație în materie de înot. Obiectivul este, clar, de medalie. Sunt mult mai matur, mai călit, am avut parte de multe experiențe plăcute și neplăcute, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Mă las foarte greu surprins și pus la pământ de obstacole. Sunt mult mai determinat să fac performanță la nivelul la care îsi dorește toată lumea și mai ales eu” – Robert Glință, vicecampion european la înot.

Palmares la 22 de ani

Robert Glință are în palmares patru medalii internaționale. În 2015, a devenit campion mondial de juniori în proba de 100m spate și a fost deținătorul recordului mondial de juniori în aceeași probă. La seniori, are două medalii de bronz la Campionatele Europene în bazin scurt, ambele în proba de 100 m spate, cucerite in 2017 (Copenhaga) și 2019 (Glasgow). În bazin lung, înotătorul este vicecampion european, după argintul cucerit în 2018, la Glasgow, în proba de 50m spate.

15 ani de la ultima medalie olimpică

Ultimele medalii olimpice cucerite de înotul românesc datează din 2004. La ediția de la Atena, Camelia Potec a devenit campioană olimpică în proba de 200m liber, în vreme ce Răzvan Florea a obținut medalia de bronz în proba de 200m spate.