RUGBY: ”Tigrii” au câștigat Cupa României pentru prima dată în istorie!

Rugbyștii de la CSM București s-au impus pe Stadionul „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca în fața celor de la Știința Baia Mare, 27-26 după prelungiri (6-9 pauză, 19-19 timp regulamentar) în finala ediției 71 a Cupei României.
Două dintre cele mai bune echipe ale țării, CSM București și Știința Baia Mare, 100 de minute jucate, extra time, răsturnări de situație, multă încrâncenare și dorință de victorie. Acestea au fost ingredientele finalei Cupei României la rugby, competiție câștigată de ”tigrii” pentru prima dată în istoria clubului din Capitală.
Trofeul a fost înmânat echipei câştigătoare de fostul mare jucător Ioan Bucan, unul dintre artizanii victoriei istorice a României în faţa Franţei, cu 15-0, pe Stadionul Giuleşti, în 1980. Precedentele trei ediții au fost câștigate de Timișoara Saracens.

Lot CSM București pentru finală:

Alexandru Savin, Alexandru Oancea, Omar Baliashvili, David Gigauri, Johan Van Heerden, Adrian Ion (căpitan), Riley Winter, Kamil Sobota, Valentin Calafeteanu, Daniel Faasen, Cosmin Iliuță, Moa Maliepo, Cătălin Prunaru, Jack Cobden, Sioeli Lama. Rezerve: Makefu Tongia, Vasiel Bălan, Marius Pocriș, Daniel Carpo, Stelian Burcea, Tudorel Bratu, Darren Baron, Marian Ispir.
Au înscris pentru CSM București: Valentin Calafeteanu – 1 lovitură de pedeapsă și un dropgol (6 puncte), Darren Baron – 3 lovituri de pedeapsă și o transformare (11 puncte), Omar Baliashvili eseu (5 puncte) și Sioeli Lama – eseu (5 puncte).
”Suntem cea mai bună echipă din România și nu spunem noi asta, am demonstrat-o pe teren”, a afirmat căpitanul de la CSM București, Adrian Ion, la finalul întâlnirii disputate la Cluj.  ”După cum am promis, ne-am dat silința, am jucat și prelungiri, a fost un meci de 100 de minute, pregătirea fizică și-a spus cuvântul, suntem bucuroși, așteptăm să înceapă SuperLiga pentru că mai avem lucruri de demonstrat. Gustul victoriei este dulce, am câștigat Cupa în premieră pentru clubul nostru, suntem fericiți, le mulțumim celor care au avut încredere în noi și ne-au susținut și sperăm că i-am făcut fericiți. Mă așteptam la un meci greu, ei au experință, ne-am pregătit foarte bine, ne-am dorit mult să câștigăm și, în final, am reușit. Suntem cei mai buni din România în acest moment și așteptăm să câștigăm și campionatul”, a mai spus căpitanul ”tigrilor”.
Adrian Ion a mărturisit că se aștepta ca meciul să fie unul extrem de încrâncenat și a dezvăluit că ”tigrii” au luat în calcul și varianta prelungirilor în momentul în care au făcut strategia pentru meci: ” Orice finală este încărcată de dramatism, aici ajung cele mai bune echipe, ne așteptam și la extra time, știam că suntem bine pregătiți fizic și că putem rezista la orice”.
Antrenorul bucureștenilor, Eugen Apjok, omul care a cucerit trofee în cei 14 ani petrecuți la Baia Mare, a ridicat pentru prima dată deasupra capului o cupă la CSM, la doar nouă luni de la venirea sa la echipa ”tigrilor”.  ”Victoria are un gust dulce, mă bucur enorm pentru băieți, pentru că înseamnă mult pentru ei. Vreau să felicit echipa din Baia Mare pentrru dăruire, a fost un meci frumos, cu mult suspans și mă bucur că am reușit să câștigăm în extra time. Băieții au dat dovadă de caracter, chiar cu unele greșeli, dar din astfel de meciuri ei vor învăța, vor crește”, a spus tehnicianul.

Sunt cu gândul la campionat

Succesul din finala Cupei le-a dat moral bucureștenilor, care acum privesc cu mult mai multă încredere meciurile din returul Superligii.
”Sperăm ca trofeele să aducă alte trofee. Săptămâna viitoare începe campionatul, este un plus pentru noi că am câștigat Cupa, începem cu un moral bun returul, sperăm să recuperăm punctele pe care le-am pierdut și de ce ce nu, să jucăm și finala campionatului. Ne dă aripi acest succes, acum ne bucurăm, sărbătorim, merităm, pentru că a fost o perioadă grea, s-a terminat cu bine și toată lumea este fericită, dar de luni începem pregătirea. Cu siguranță evoluțiile noastre din Cupă sunt semnale de alarmă pentru adversari, am reușit să învingem toate echipele cu pretenții … Meciurile următoare când vor juca cu noi vor fi mai pregătiți”, a precizat Adrian Ion.
Și antrenorul Eugen Apjok se gândește deja la partidele din campionat și a recunoscut că încearcă să-i țină cu picioarele pe pământ pe elevii săi:  ”Sperăm să urmeze și alte trofee, toată încrederea și entuziasmul trebuie controlate, băieții să rămână concentrați, să înțeleagă că am câștigat acest trofeu cu multă muncă, au fost nouă luni foarte grele și să conștientizeze că trebuie să muncească și mai mult pentru că celelalte echipe ne vor privi altfel din acest moment. Urmează petrecerea, dar va fi ceva foarte scurt. Avem vineri meci în campionat și trebuie să fim concentrați pentru că avem nevoie de puncte, am risipit destule de multe puncte în prima parte a campioatului și acum avem nevoie să recuperăm. Cu siguranță acest trofeu le va da băieților mai multă încredere, iar astfel de meciuri îi vor face mult mai puternici”.

De ziua lui și-a făcut cadou Cupa

Clujeanul Kamil Sobota, pilierul de la CSM București, și-a sărbătorit astăzi ziua de naștere pe terenul arenei din Cluj și și-a făcut cel mai frumos cadou la împlinirea celor 26 de ani. ”Le mulțumesc băieților, este cea mai frumoasă zi din viața mea, nu se putea un cadou mai frumos, sper la cât mai multe astfel de momente. A fost un meci cu dus și întors, dar la final cei mai buni au câștigat. Am depus un efort excepțional să câștigăm această Cupă. Merităm o petrecere grandioasă după această victorie”, a spus sărbătoritul zilei.