Sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți

Sfântul Mucenic Mina, a fost dus din cetate și i s-a tăiat capul; apoi, aprinzând ostașii un foc mare au aruncat în flăcări trupul sfântului.
SFÂNTUL MINA. Unii credincioși, după ce s-a stins focul, au venit acolo și au luat părți din moaștele sfântului care rămăseseră din foc. Învelindu-le în pânză curată, le-au uns cu aromate, iar după puțină vreme le-au dus în patria lui și le-au pus la loc cinstit, pe care loc mai pe urmă au zidit și o biserică în numele lui; săvârșindu-se acolo multe minuni.
Tot astăzi este pomenit Sfântul Teodor Studitul (759-826), imnograf, stareț al Mănăstirii Sfântul Ioan Botezătorul din Studion, aflată la marginea Constantinopolului.
Sfântul Teodor a fost un mare luptător împotriva iconoclasmului (mișcare împotriva icoanelor), care a reizbucnit după ce a fost condamnat de Sinodul al VII-lea Ecumenic de la Constantinopol (787). A suferit din această cauză trei lungi exiluri.
Sfântul Teodor a lăsat o bogată operă teologică: trei tratate împotriva iconoclaștilor, numeroase omilii sau predici, poeme de proslăvire adresate Maicii Domnului și unor sfinți, un impresionant număr de scrisori (mai mult de 600), precum și o mare parte din cântările perioadei Triodului, adică a celor zece săptămâni care premerg sărbători creștine a Sfintelor Paști.
Sursă: Agerpres