Sechestrați pentru a li se lua indemnizația de handicap

Mai multe persoane cu afecțiuni psihice au fost sechestrate de trei indivizi și suspuse la muncă forțată pe moșiile suspecților. Oamenilor le erau luate actele și banii pe care-i primeau drept pensie de handicap. ”Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Maramureș au dispus reținerea a 3 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane şi supunerea la muncă forțată obligatorie.

În urma extinderii urmăririi penale, în cauză s-a reținut faptul că , în perioada 2019-mai 2023, doi dintre inculpați au recrutat, transportat și adăpostit mai multe persoane vulnerabile cu handicap psihic, în scopul exploatării lor prin muncă. Acestora le-au fost reținute documentele de identitate, acțiune de natură a asigura exploatarea acestora pe o perioadă cât mai îndelungată, dar și accesul la conturile bancare în care erau virate lunar indemnizațiile de handicap cuvenite acestora”, informează procurorii DIICOT.

De asemenea, al treilea inculpat a adăpostit-o, prin constrângere, în imobilele deținute, în scopul exploatării prin muncă, o persoană vulnerabilă cu handicap neuropsihic ,unde a supus-o la muncă forţată (persoana vătămată a fost obligată să îngrijească animalele, să efectueze diferite activităţi agricole, să muncească în gospodăria acestuia şi să îndeplinească orice alte sarcini ).