Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV
Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV

    SIGURANȚA RUTIERĂ – PRIORITATE A POLIȚIEI ROMÂNE

    PUBLICAT ÎN

    Preocupările Poliției Române de a interveni, la nivel preventiv și prin acțiuni de impunere a legii, se înscriu în ansamblul măsurilor de intervenție reclamate de multitudinea problemelor generate de traficul rutier.

     
    Privind retrospectiv, statistica ultimilor 10 ani ne arată creșterea gradului de siguranță rutieră, numărul persoanelor care și-au pierdut viața în evenimente rutiere fiind la jumătate.
     
    Dezideratul nostru este ca activitățile preventive pe care le desfășurăm să contribuie în mare măsură la îmbunătăţirea comportamentului tuturor participanților în traficul rutier.
     
    De aceea, a cincea zi a „Săptămânii Prevenirii Criminalității” a fost dedicată siguranței rutiere.
    Avantajele majore ale creșterii mobilității sunt umbrite de consecinţele negative pe care le au, asupra societăţii, accidentele de circulaţie, care determină anual pierderea de vieţi omeneşti, grele suferinţe şi uriaşe pagube materiale.
    Indisciplina pietonilor (traversare neregulamentară a drumului, prezenţa pietonilor pe partea carosabilă sau alte abateri ale acestora) și viteza (neregulamentară sau neadaptată la condiţiile de drum) au fost, în ultimii ani, cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave de circulaţie.
     
    Pe drumurile naţionale şi judeţene, cele mai multe accidente sunt determinate de viteză, în timp ce pe drumurile din interiorul localităţilor, mai ales în cele urbane, indisciplina pietonilor reprezintă principala cauză a accidentelor rutiere.
    Privind retrospectiv, anul 2017 a reprezentat, pentru țara noastră, un pas înainte, din punct de vedere al siguranței rutiere.
     
    Comparativ cu 2016, anul trecut s-au înregistrat cu 42 de accidente rutiere grave mai puține, în timp ce numărul persoanelor rănite grav și rănite ușor a scăzut cu 106, respectiv 16 persoane.
    Dacă analizăm lucrurile în ansamblu, în ultimii 10 ani, observăm că unul dintre indicatorii care definesc siguranța rutieră, numărul persoanelor care și-au pierdut viața în evenimente rutiere s-a redus la jumătate față de acum 10 ani.
     
    Acest rezultat este obținut în condițiile creșterii exponențiale a parcului auto și a numărului persoanelor care au dobândit permis de conducere.  
     
    În primele 3 luni ale acestui an, numărul persoanelor decedate în accidente de circulație a scăzut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 1,7%.
     
    Poliţia Română acţionează permanent, prin aplicarea fermă a prevederilor legale, urmărind împiedicarea unor comportamente necorespunzătoare în trafic.
     
    În ceea ce privește statistica sancțiunilor contravenționale aplicate în trafic, aceasta ne arată că, în urma constatării neregulilor de circulație, în decursul anului 2017, polițiștii au aplicat 2.618.101 sancțiuni, 758.003 dintre acestea fiind pentru nerespectarea vitezei regulamentare, 416.721 pentru neportul centurii de siguranță, 14.719 pentru consum de alcool la volan, iar pentru neacordarea de prioritate de trecere pietonilor au fost aplicate 30.256.
     
    În același timp, 172.057 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pietonilor, pentru abaterile rutiere.
     
    Statisticile Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că, în lume, la fiecare câteva secunde o persoană moare ori este rănită grav într-un accident de circulație.
    În 2010, Comisia Europeană  a stabilit ca obiectiv general – reducerea cu 50%, până în 2020, a numărului de persoane decedate în accidente rutiere pe şoselele Europei. Iar O.N.U. numeşte deceniul 2011 – 2020 „Decada acţiunilor pentru siguranţa rutieră”.
    Datele din țara noastră evidenţiază că este tangibil obiectivul european, România plasându-se în rândul statelor în care rata de descreștere a deceselor este apropiată de media europeană.
    Dorim ca, prin acțiunile de astăzi, organizate în toată țara, în cea de-a cincea zi a „Săptămânii Prevenirii Criminalității”, dedicate siguranței rutiere, să accelerăm acest ritm, pentru a reuși atingerea obiectivului stabilit.
    La ieșirea din București, polițiștii din cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității și cei ai Direcției Rutiere din I.G.P.R. au derulat o activitate informativ-preventivă, obiectivele ei fiind atât îmbunătățirea nivelului de cunoaștere și respectarea regulilor de circulație, conștientizarea riscurilor la care ne expunem în cazul nerespectării lor, cât și protejarea bunurilor, respectiv prevenirea  furturilor din autoturisme.

    SPONSORIZATE

    SERVICII ARHIVARE DIGITALA A DOCUMENETELOR

    🚀 Transforma haosul din biroul tau intr-o ordine digitala impecabila! 📁 Cu Serviciile noastre de...

    Recâștigă-ți Mobilitatea și Confortul cu Terapia de Decompresie Vertebrală la Centrul Laserterapie Petroșani!

    Elongația sau decompresia vertebrală reprezintă o tracțiune în ax a diverselor regiuni ale coloanei,...

    Curs – Expert Achiziții Publice

    Deschide-ți ușa către oportunități europene cu cursul nostru de specializare extraordinar - Expert Achiziții...

    Arhiva DIA – Servicii de Arhivare Digitală

    🚀 Transforma haosul din biroul tau intr-o ordine digitala impecabila! 📁 Cu Serviciile noastre...

    TE-AR PUTEA INTERESA

    Jandarmii din Cluj-Napoca au intervenit la un accident rutier în localitatea Bologa

    În seara zilei de 13 septembrie, în jurul orei 21:40, jandarmii din cadrul Grupării...

    SISTEMUL NAȚIONAL DE SĂNĂTATE PRIMEȘTE UN BOOST TEHNOLOGIC: INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ VA FI UTILIZATĂ ÎN DIAGNOSTICAREA CANCERULUI

    Ministerul Sănătății din România a anunțat introducerea tehnologiilor de inteligență artificială în spitale pentru...

    ROMÂNIA PREGĂTEȘTE MĂSURI DE URGENȚĂ PENTRU RELUAREA PROIECTELOR ENERGETICE MAJORE

    Guvernul României a anunțat un pachet de măsuri de urgență pentru a accelera proiectele...